Evropa je skupo platila svoj stav o Ukrajini

Evropa pokušava da uštedi energiju gaseći osvetljenje na fasadama javnih zgrada, piše list Politiko. Časopis je opisao koje mere preduzimaju različite zemlje zbog naglog rasta cena koji je usledio nakon uvođenja sankcija Rusiji.

Tako su u Nemačkoj usvojili novi zakon o štednji struje, kojim se uvodi privremena zabrana osvetljenja objekata. Nemački regioni koji najviše zavise od ruskog gasa bore se da pronađu rešenja za smanjenje potrošnje. U Hanoveru su, na primer, prešli na hladne tuševe u svim javnim ustanovama.

Španija je zauzvrat uvela policijski čas, a sada prodavnice moraju da gase svetlo i zatvaraju tačno u 22 sata.
U Parizu, svetla na Ajfelovoj kuli takođe su počela da se gase sat vremena ranije nego inače. Osim toga, u 12 hiljada francuskih komuna ulična rasveta je potpuno ili delimično isključena noću, navodi se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je priznao da su cene i dalje visoke i da vlasti nemaju kapacitet da brzo reše ovaj problem. Takođe je napomenuo da će zima u zemljama EU biti teška.

Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju zbog specijalne operacije u Ukrajini. To je kasnije dovelo do poskupljenja struje, goriva i hrane u samim evropskim zemljama.
Vladimir Putin je ranije izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale ozbiljan udarac čitavoj globalnoj ekonomiji.

Webtribune.rs