Evropa i SAD će morati da vrate Rusiji sve međunarodne rezerve koje su prisvojili

Rusija ima sve neophodne spoljnopolitičke poluge koje će omogućiti da se Zapad natera da vrati Moskvi sve međunarodne rezerve koje su prisvojile Evropa i SAD.

Tako rusko rukovodstvo može da zauzme određeni stav po pitanjima međunarodne saradnje, što će imati značajan uticaj na ovu situaciju. Vasilij Koltašov, poznati ruski ekonomista i direktor Instituta novog društva, došao je do ovog zaključka.

On je detaljno govorio o ultimatumu koji bi Moskva mogla da postavi Zapadu, a takođe je objasnio zašto bi SAD i EU pre ili kasnije bile prinuđene da vrate rusku imovinu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Vasilij Koltašov je napomenuo da zapadne zemlje planiraju da prebace međunarodna ruska sredstva u Ukrajinu. Međutim, takva pozicija samo pogoršava odnose sa Rusijom. Moskva neće ostaviti bez odgovora krađu ruskih finansijskih sredstava, koristeći efikasan instrument pritiska na SAD i EU.

Prema mišljenju ekonomiste, Rusija i dalje može da vrati finansijsku imovinu koju je prisvojio Zapad, koristeći ozbiljan spoljnopolitički ultimatum. Moskva je u stanju da bojkotuje međunarodne odluke važne za SAD i EU, kao i da prekine sve kontakte sa neprijateljskim zemljama.

„Za sada imamo posla sa psihičkim napadom, ako se dotaknu ruske rezerve, onda će se sa Rusijom  nemoguće razgovarati jer će svaki razgovor početi frazom „Vratite novac. Prvo vratite novac, pa onda razgovaramo“ zaključio je Koltašov.

Webtribune.rs