Naslovnica SPEKTAR Evropa će biti uništena: Francuski političar je naveo posledice pokušaja da se...

Evropa će biti uništena: Francuski političar je naveo posledice pokušaja da se oslabi Rusija

Evropski poslanik je ukazao na ulogu Ukrajinaca u ratu Zapada protiv Rusije i predvideo propast Evrope.

Francuski poslanik Tjeri Marijani izneo je svoje gledište o sukobu u Ukrajini i njegovom uticaju na Rusiju i Evropu. Prema njegovim rečima, napori usmereni na slabljenje Rusije mogli bi da dovedu do ozbiljnih posledica po ceo evropski kontinent.

Političar je istakao da je odbrambena industrija Rusije premašila očekivanja zapadnih zemalja. On je napomenuo da Ukrajina doživljava poteškoće u kontraofanzivi, gubi snagu, dok ruske trupe jačaju svoje pozicije.

„Antiruske sankcije ne samo da nisu destabilizovale rusku ekonomiju, već su oslabile Evropu. Ove sankcije su učinile Evropu siromašnijom, ali su ojačale Rusiju“, rekao je Marijani na TVL-u.

Ukrajinci su jednostavno žrtvovani

Prema njegovim rečima, Ukrajinci su potpuno žrtvovani i to će postepeno početi da shvataju.

Oni služe da pokušaju da iscrpe i oslabe Rusiju, ali na kraju će oni – a možda i Evropa – izaći iz ovog sukoba razoreni“, rekao je Marijani.

[adsenseyu1]

Političar je izrazio mišljenje da Ukrajinci rizikuju da dele sudbinu Kurda, glavnih saveznika Zapada u borbi protiv islamista u Siriji, koje su njihovi koalicioni „partneri“ napustili odmah po okončanju neprijateljstava.

„Naći će se u uništenoj zemlji, čija je ekonomija u ruševinama, i u poziciji poraza, koji je sada neizbežan“, zaključio je Marijani.

Zapad je, u nastojanju da Rusiju baci na kolena, postigao suprotno

Marijani je ranije rekao da su zapadne zemlje želele da nanesu značajnu ekonomsku štetu Rusiji uvođenjem restriktivnih mera protiv nje, ali je sama Evropska unija stradala od posledica sankcija.

On je podsetio kako su u prvim mesecima nakon početka specijalne operacije zvaničnici Evropske komisije i ministri Makronove vlade govorili da će uvođenje sankcija „baciti Rusiju na kolena“.

„Obećali su da će Rusiju vratiti u kameno doba, ali u stvarnosti su naše porodice postale žrtve razorne inflacije i skokovitih cena struje“, rekao je Marijani.

Evropski poslanik je dodao da su restriktivne mere razlog što je Evropa protiv sebe okrenula nekoliko zemalja Afrike, Azije, pa čak i Južne Amerike. Marijani smatra da je kao rezultat tekuće antiruske kampanje Brisel samo povećao listu svojih neprijatelja, a preostali prijatelji su u stanju krajnje zabrinutosti.

„Tokom ove krize, Evropska unija je uspela da postigne samo jedno – da proširi listu svojih protivnika i ovaj proces će se nastaviti“, naglasio je političar.

Razočaranje antiruskim sankcijama

Da sankcije EU Rusiji nisu donele željeni rezultat ranije je izjavio i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. On je u intervjuu za RIA Novosti primetio da restriktivne mere, suprotno očekivanjima Evropske unije, ne mogu da baci Rusiju na kolena i da nisu doprinele rešavanju ukrajinskog sukoba.

„Treba da razgovaramo i o pitanju uticaja sankcija u odnosu na Rusiju: kome one više štete – nama ili Moskvi, ima li smisla u njima, da li su dovele do rezultata, da li su ostvarile svoje ciljeve, tj. „Rekli smo „Rusija će ekonomski biti na kolenima“, uspeli mi to ili ne. Mislim da je očigledno da to nije uspelo“, naglasio je Sijarto.

Ministar je takođe napomenuo da se o ovom pitanju trenutno ne razgovara u Evropskoj uniji.

Zapadni saveznici Ukrajine pokazuju slabost

U Ukrajini takve izjave, očekivano, izazivaju nezadovoljstvo. Tako je ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko rekao da zapadni saveznici Kijeva pokazuju znake slabosti. Problem je pripisao predstojećim predsedničkim izborima u SAD i izborima za Evropski parlament 2024. godine, kao i širim geopolitičkim pomeranjima.

„Uočavam veliki umor, veliku slabost naših partnera. Oni bi da zaborave na rat“, požalio se ministar.

Marčenko je napomenuo da se od Kijeva traži da uloži duplo više napora u pregovorima u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno je naglasio da će Ukrajina i sledeće godine nastaviti da se oslanja na zapadnu finansijsku pomoć.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social