Naslovnica U FOKUSU Vučić sa Stoltenbergom: Nema ništa od zajednice ZSO i neće je biti...

Vučić sa Stoltenbergom: Nema ništa od zajednice ZSO i neće je biti dok je Kurti na vlasti

Za nas je važna saradnja sa NATO-om i Kforom, kako bi obezbedili bezbednost i sigurnost za srpski narod na KiM, rekao je predsednik Srbije nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Iako je Kfor rekao da garantuje bezbednost svima, „samo su Srbi ugroženi i napadani, nikada Albanci, isključivo Srbi od 2001, a naročito od kada je na vlasti Aljbin Kurti“, poručio je Vučić i podsetio da je skoro 13 posto Srba napustilo sever KiM u poslednjih godinu dana.

Vojska Srbije nikada nije prekoračila svoja ovlašćenja, „a gde ćemo rasporediti našu vojsku, ne ugrožavajući nikoga, to je naša stvar“, rekao je predsednik Srbije. On je dodao da će Srbija učiniti odgovornim one koji su učestvovali u incidentu u Banjskoj, iako ima „različito viđenje“ onoga što se tamo desilo.

Vučić je pozdravio povećanje broja vojnika Kfora na KiM.

„Rezolucija 1244 nam se ‘sviđa’ kada govori o mandatu NATO-a, ali ne i kada govori o teritorijalnom integritetu Srbije“, ironično je primetio predsednik Srbije.
Nema ništa od zajednice ZSO i neće je biti dok je Kurti na vlasti, poručio je Vučić.

„Sa NATO-om ćemo uvek sarađivati, ja ću kao vrhovni komandant uputiti zahtev Vladi Srbije da razmotri odluku o tome da krenemo u održavanje zajedničkih vežbi sa NATO-om koje smo imali ranije“, naveo je predsednik Srbije.

[adsenseyu1]

On je istakao da nikad niko neće odgovarati zbog pucnjave na Dragišu Galjka, te da istraga nije u toku, jer, kako kaže „on je samo Srbin, ali će ceo svet da vam se nakači na grbaču ako se desi obrnuto“.

„Nije posao NATO-a da sprovodi istragu. Stoltenberg je bio toliko korektan da me pitao zašto ga lično nisam pozvao kada se to desilo 6. januara, ali ja ne volim da zloupotrebljavam. Čovek koji je upucao decu jer su nosili badnjak šeta slobodno, i koga briga. Šta ima veze što su upucani“, rekao je Vučić.

Stoltenberg: Računam na sve strane da smanje tenzije

Srbija je važan regionalni učesnik i dugoročni partner NATO-a, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka sa predsednikom Srbije.

On je istakao da su razgovarali su o nedavnim tenzijama na severu KiM i o ulozi Kfora koji održava bezbednost dve decenije. Stoltenberg je naveo da su neki od pripadnika NATO-a bili napadnuti, da su u septembru opet videli nasilje, i da oni koji su to učinili moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

Posle toga smo rasporedili dodatnih 1.000 vojnika, što je bilo najveće pojačanje u protekloj deceniji, kaže generalni sekretar NATO-a.

„Računam na sve strane da smanje tenzije i da se uzdrže od eskalatornih postupaka“, poručio je Stoltenberg i dodao da gomilanje snaga vojske Srbije blizu administrativne linije ne bi pomoglo situaciji.

Dodao je da podržava formiranje ZSO, jer bi to bio ključ za normalizaciju.

On je naveo da su razgovarali i o mogućnosti da opet počnu sa zajedničkim vojnim vežbama.

Kako kaže, činjenica je da zajedničke vojne vežbe ne znače da to podriva neutralnost Srbije, jer je „Srbija jasno stavila do znanja da će ostati van vojnih bolkova i NATO to poštuje“.

Generalni sekretar NATO-a sleteo je sinoć na beogradski aerodrom gde ga je dočekao ministar odbrane Miloš Vučević.

Stoltenberg je prethodno boravio u Prištini gde je razgovarao sa predsednicom i premijerom privremenih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem. On se, inače, nalazi u poseti regionu tokom je obišao BiH, Prištinu, Srbiju i Severnu Makedoniju.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social