EU odbacila ruski gas pa se okrenula Norveškoj ali se tamo dogodio neočekivani preokret

Norveška se ove godine suočava sa energetskom krizom koja će „dokrajčiti“ Nemačku i Evropu, lišene intenzivnih isporuka ruskog gasa. Kolumnista Fajnenšel tajmsa Ričard Miln piše o tome.

Kako je autor primetio, Norveška je veoma „srećna“ zemlja sa nalazištima nafte i gasa. Brojne reke i akumulacije omogućavaju joj da obezbedi i do 90 odsto sopstvenih potreba za električnom energijom, ali neobično suva zima i proleće doveli su do toga da su rezerve vode u akumulacijama na jugu države bile na istorijskom minimumu.

Vlada je obećala da će ograničiti izvoz električne energije dok se ne popuni.

Ovo bi mogao biti problem za zemlje poput Nemačke , Holandije i Velike Britanije , koje su godinama uvozile značajne količine električne energije iz Norveške putem dalekovoda.

Prema Milneu, energetska kriza u toj skandinavskoj zemlji pokazuje koliko zima koja se približava može biti oštra širom Evrope.

Države kontinenta su na ivici ozbiljne nestašice goriva, pošto glavni ruski gasovod – Severni tok – radi sa samo 20 odsto ukupnog kapaciteta.

Gasprom je to objasnio nepravilnim održavanjem i kašnjenjem u vraćanju Siemens turbina sa remonta , koje su korišćene na gasnim kompresorskim jedinicama kompresorske stanice Portovaja (CS) za snabdevanje gorivom. Sada rad gasovoda obezbeđuje samo jedan od pet motora.

Posebna poteškoća nastala je sa vraćanjem jedne od turbina iz Kanade , koja je uvela sankcije Gaspromu. Kanadske vlasti su izdale dozvolu za njegov izvoz tek 10. jula, ali nisu uzele u obzir uslove postojećeg ugovora u njemu i isporučile su turbinu Nemačkoj, a ne Rusiji . Za njen dalji transport potrebne su dozvole vlasti Evropske unije i UK.

***

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs