Zapadna štampa: Sve više farmera u Evropi prinuđeno je da zatvori proizvodnju

Energetska kriza u Evropi izaziva krizu u poljoprivrednoj proizvodnji, jer postaje jednostavno neisplativo proizvoditi određene vrste poljoprivrednih proizvoda, piše zapadno izdanje Insajdera.

Publikacija navodi da sve veća energetska kriza primorava sve veći broj farmera u Evropi da obustave proizvodnju jer ih visoke cene energije primoravaju da posluju sa gubitkom.

Posebno su problemi pogodili one vrste poljoprivrednih proizvoda koji se uzgajaju u plastenicima za koje su potrebne velike količine električne energije. Ovakvo stanje stvari, primećuje zapadna štampa, dodatno pogoršava globalnu krizu hrane.

Podsetimo, EU, uprkos očiglednoj šteti sopstvenoj ekonomiji, nastavlja da ograničava snabdevanje Evrope ruskim energentima. Ova ograničenja, uz globalni trend, dovode do značajnog povećanja cena električne energije.

Kao rezultat toga, to je počelo da se odražava u proizvodnji hrane. Početkom jeseni mnogi poljoprivrednici morali su ili da smanje ili potpuno obustave proizvodnju. A pošto je zima tek pred nama, situacija sa hranom će se samo pogoršavati.

Prema Uniji poljoprivrednika EU Copa-Cogeca, energetski intenzivni sektori mleka i pekarstva najviše su pogođeni visokim cenama energije.

Prema ekspertkinji Rabobanke Sindi van Rajsvik, ovakvo stanje će primorati EU da se vrati na stari sistem specijalizacije, pri čemu zemlje južne Evrope proizvode povrće zimi, a nordijske zemlje leti svoje povrće. Ali za obnavljanje ove opcije poljoprivredne proizvodnje biće potrebne dodatne milijarde evra subvencija.

***

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs