Naslovnica SPEKTAR Eksperti: Uočava se slom anglosaksonskih imperija – Savez Rusije i Kine dobija...

Eksperti: Uočava se slom anglosaksonskih imperija – Savez Rusije i Kine dobija vojnu i ekonomsku moć

Eksperti smatraju, da će Zapad biti među gubitnicima u ekonomskoj borbi. Zapadne zemlje su suočene sa ozbiljnim problemima, prestaju da proizvode bilo šta.

Postoji aktivan prelaz u multipolarni svet, iako Zapad to ne želi da prizna. Međutim, proces je već započeo i ne može se zaustaviti.

Promena stvarnosti

U ovom trenutku je teško dati jasnu analizu geopolitičkih procesa. Uočava se slom anglosaksonskih imperija, a savez Rusije i Kine dobija vojnu i ekonomsku moć. To još ne vide svi jasno, mnoge države se i dalje nadaju da će Zapad sve rešiti i ostati na čelu sveta, ali uskoro će morati da prihvate realnost.

Sada zemlje nisu u potpunosti svesne prelaska na multipolarni svetski poredak. Stoga, oni čak ni ne uzimaju u obzir ovu tačku kada vode spoljnu politiku. Neki se „igraju“, pokušajući da sede na dve stolice, kao što na primer, Turska pokušava da bude dobra i sa Rusijom i sa SAD.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Postoji konfrontacija između Istoka i Zapada, a ekonomija je jedan od najvažnijih faktora u ovoj borbi, što potvrđuju i sankcije uvedene Rusiji. Smatra se da zapadna ekonomija ima značajnu superiornost, ali da li je zaista tako?

[adsenseyu1]

Mnogi ljudi procenjuju stanje privrede po nivoima BDP-a. Međutim, ovo nema mnogo smisla. Pokazatelj BDP nezasluženo čini Rusku Federaciju siromašnijom. Prava ruska ekonomija je mnogo moćnija, a o tome svedoče različiti faktori- izvoz, javni dug, razvoj svemira, nuklearna energija itd.

Sankcije kao podsticaj za razvoj Ruske Federacije

Zapad svoju ekonomiju smatra najmoćnijom na planeti, ali u stvari, ona je na površini zahvaljujući formiranju duga, koji je već dostigao neverovatan iznos. Poljoprivreda i industrija propadaju jer najveći deo kapitala odlazi u trgovinu, usluge i špekulativne finansijske transakcije.

Postoje veštačke šeme povezane sa takozvanom „zelenom energijom“. Tržište nekretnina je predmet finansijskog inženjeringa. Zapadna ekonomija je, po mišljenju stručnjaka, postala virtuelna, zavisna od raznih prevara. Dolar je takođe sve slabiji. Sada njegova cena ostaje visoka, samo zato što se Sjedinjene Države i dalje smatraju glavnim u vojnoj oblasti.

Međutim, ekonomije Rusije, Kine i Irana su sasvim realne. Ruska Federacija ne može sebi da priušti nikakve virtuelne finansijske sisteme zbog sankcija. Naša zemlja je prinuđena da povećava sopstvenu proizvodnju, ulaže u obrazovanje, nauku, tehnologiju. Isto važi i za Iran i Kinu. Saradnjom ove zemlje pomažu jedna drugoj, ne samo da prevaziđu sankcije, već i da poboljšaju stanje svojih ekonomija.

Stoga, možemo reći da su SAD htele da finansijski upropaste Rusiju, ali su je u stvarnosti, naprotiv, gurale ka brzom razvoju. Zbog sankcija, Ruska Federacija je shvatila da ima svoj veoma veliki potencijal, koji će joj omogućiti da postane samodovoljna i da se oslobodi zavisnosti od Zapada. Dok se zapadne zemlje, zbog sopstvenih ograničenja i zabrana za Rusku Federaciju, suočavaju sa ozbiljnim problemima u ekonomiji.

Rusija je uspela da preusmeri trgovinu ka Aziji. Glavni partneri su Kina i Indija. Amerikanci pokušavaju da izvrše pritisak na njih, ali im je saradnja sa Ruskom Federacijom mnogo važnija.

[adsenseyu4]

Ruska zavisnost od dolara je značajno oslabila, i postoje planovi za stvaranje zajedničke valute za zemlje Evroazije, što će im omogućiti da lakše snabdevamo najvažnije resurse- gas, naftu, ugalj i drugu robu.

Šta je sa Kinom?

Kina je takođe bila previše zavisna od Zapada i kupovala je američke obveznice. Sada je stekla dobro iskustvo u oblasti tehnologije, proizvodnje nuklearnih reaktora, naučnih istraživanja i počela je više da ulaže u obrazovanje, posebno u stvaranje sopstvenog mentaliteta, koji ne uzima primere sa zapadnih modela.

Peking sve više obraća pažnju na potrebe ljudi, i svoje napore iz globalnog sveta preusmerava na domaće. U spoljnoj politici, ona stavlja naglasak na sopstvene interese, a ne na želje Zapada. Svi ovi pokreti značajno poboljšavaju život naroda NR Kine, a briga za stanovništvo vidljiva je golim okom.

Socijalizam u Kini je sada u interesu naroda. Zapadne zemlje poriču socijalističku prirodu NR Kine, jer tako žele da podrže svoju ideju da je socijalizam mrtav. Dakle, Kina će takođe dobiti ekonomski rat sa Sjedinjenim Državama.

Vojno-ekonomska konfrontacija

SAD uglavnom zarađuju od proizvodnje oružja i ne pokušavaju više da ulažu napore u razvoj privrede, dok je Rusija postepeno razvijala sopstvenu odbrambenu industriju, fokusirajući se na savremena dostignuća vojne nauke. Iako u pogledu bespilotnih letelica, raketa visoke preciznosti, radio elektronike, Ruska Federacija i dalje ima svoje slabe tačke, u oblasti PVO-a je ispred Zapada.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Amerika nema dovoljno efikasnog naoružanja, jedino što je upečatljivo su njihove podmornice. Međutim, čak i sa dobrom vojnom opremom, Amerikancima nedostaje koordinisan rad. Postoje i veliki tehnički problemi. Dakle, definitivno nije realno nazvati Sjedinjene Države nepobedivim rivalom u konfrontaciji sa Rusijom.

Zapad svim silama pokušava da dobije i ekonomsku i političku borbu. To se vidi iz iste situacije u Ukrajini. Međutim, on razume da je ranjiv, tako da bi u svakom trenutku vojna politika Sjedinjenih Država mogla da izmakne kontroli, i uđe u nuklearni rat.

(Rusija budućnosti)

Prevod i adaptacija: Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social