Eksperti otkrivaju najslabiju tačku vojske SAD – Situacija alarmantna

Američki portal „19fortyfive“ je otkrio najslabiju tačku Oružanih snaga SAD navodeći da zastarela brodogradilišta ugrožavaju bezbednost Amerikanaca.

Kako piše autorka članka Maja Klark, američki Senat je pre neki dan odobrio izdvajanje 1,1 trilion dolara za razvoj državne infrastrukture.

Najveću pažnju, po njenom mišljenju, zaslužuje situacija sa državnim brodogradilištima kojih ima ukupno četiri i imaju više od sto godina.

S obzirom na činjenicu da su ta brodogradilišta odgovorna za održavanje aviona i podmornica, situacija je zaista užasna, navodi ona.

Među najočiglednijim problemima je nemogućnost održavanja novih podmornica na suvim dokovima zbog njihovog malog kapaciteta, a takođe i zbog opreme koja je mnogo starija od one na privatnim brodogradilištima, rekla je autorka članka.

„Slični problemi postoje u mnogim sferama. Umesto da koriste automatsku opremu u fabrikama za proizvodnju municije za američku vojsku, oni se, kao i ranije, oslanjaju na tehniku i procese proizvodnje iz perioda Drugog svetskog rata“, istakla je novinarka i napomenula da takvo stanje ugrožava ne samo zaposlene u kompanijama, već i američku nacionalnu odbranu.

Autorka članka je takođe podvukla da su izdvojena sredstva za infrastrukturu samo deo opasnog trenda potrošnje na rasipničke projekte, ignorišući pritom važne nacionalne projekte.

Klarkova je navela da je Kongres odavno prestao da preuzima odgovornost za održavanje odbrane zemlje i naglasila da će mu to uskoro, ipak, postati prioritet.