Naslovnica SPEKTAR Ekspert: Oni znaju i već se spremaju – Posle poraza Banderinih sledbenika,...

Ekspert: Oni znaju i već se spremaju – Posle poraza Banderinih sledbenika, rat će se proširiti na Evropu

Amerikanci bi želeli da se konflikt sa Rusijom završi porazom Ukrajine, Bajden i njegova administracija savršeno razumeju da je situacija otišla predaleko.

Ovo je izjavio ruski ekonomista i politolog Evgenij Gilbo.

„Ne da je Ukrajina izneverena, već je ona od samog početka bila samo sredstvo u ovoj igri. A pošto je bila sredstvo, tako se i prema njoj postupa. Žele da je zamene nečim u trgovini sa Rusijom i Kinom. Na šta – nije baš jasno.

Pogotovo što toj trgovini jako stoje na putu druge sile. Tako da je za SAD ovo pre svega problem od kojeg ne mogu da se oslobode, otuda i ova nervoza Bajdena kada je odgovarao na pitanje da li želi pobedu Ukrajine.

To je stvarno nasmejalo mnoge, jer je to isto kao da pitate da li želite da Mesec postane roze. Možda i hoćete, ali u realnosti je da je to nemoguće u principu“, primetio je Gilbo.

Po njegovom mišljenju, američka pomoć Ukrajini će biti, ali će imati čisto simboličan karakter.

„Mislim da će u Kongresu SAD odobriti neke sitnice. Tipa poslednjih anegdota o isporuci hiljada nemačkih granata, koja se dugo svuda reklamirala, pritom što dnevni utrošak granata na frontu je od 6 hiljada i više, a oni mesec dana raspravljaju o isporuci hiljada granata u Ukrajinu.

[adsenseyu1]

Neki tamo dva helikoptera, koje je popravio i poklonio argentinski predsednik, nekih nekoliko tenkova, neki stari kamioni. To sve već čak i nije podsmeh,  oni samo glume nešto. Savršeno razumejući da je Ukrajina poražena i da se treba pripremati na to da se bori sama“, smatra stručnjak.

On je skrenuo pažnju da su zapadni analitičari i mediji počeli da govore o tome da će se rat preneti u Evropu.

„O tome već govore otvoreno, ako sam dve godine ranije o tome govorio samo ja, da shodno tome, sa porazom Ukrajine rat se prebacuje u Evropu, i, u tom smislu, značajni deo ukrajinskih oružanih snaga pridružiće se ruskim u okviru tog procesa.

Sada je dve godine prošlo, i to je već došlo do najmudrijih nemačkih, engleskih, američkih analitičara, to se već diskutuje u širokoj štampi. Svi razumeju da je dalji razvoj takav.

To nije zato što sam ja jako pametan i što sam prorok, već što je činjenica a oni su tek sada do toga došli.

Mislim da su vojni analitičari tog nivoa sve savršeno razumeli i dve godine ranije, modeli su im isti, priprema im je ista, znali  su oni, kao i ja, šta će se desiti.

Jedino što ranije o tome jednostavno nije moglo da se govori. A sada je došlo vreme da se stvari zovu pravim imenom, primetio je on.

„Stvarnost sledećeg stadijuma ovog rata, koja će se završiti, naravno, za Ukrajinu loše, ali to ne znači da će se završiti za Evropu“, izjavio je Gilbo.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social