Ekspert objasnio zašto kašnjenje u sertifikaciji Severnog toka 2, ide na ruku Gaspromu

Odluka nemačkog regulatora da suspenduje sertifikaciju Severnog toka 2 verovatno neće uticati na vreme puštanja gasovoda u rad, ali će igrati veliku i važnu ulogu u budućnosti ovog projekta.

Poznati ruski novinar Maksim Jusin došao je do ovog zaključka nakon analize odluke Berlina. Jusin je detaljno govorio o kašnjenjima u sertifikaciji gasovoda, a takođe je objasnio zašto bi takav presedan samo išao na ruku Gaspromu.

Jusin je pre svega skrenuo pažnju na to da Rusija ne treba da podlegne panici zbog odlaganja sertifikacije Severnog toka 2, jer će ova odluka nemačkog regulatora doneti pozitivne rezultate. Dakle, gasovod, najverovatnije, neće početi da radi u zimu 2021-2022, ali će biti pušten u rad do sledeće zime.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Pored toga, prema rečima novinara, zahvaljujući suspenziji sertifikacije, Rusija i Nemačka će moći da stvore podružnicu koja će delovati kao operater projekta i koja će omogućiti punjenje gasovoda do 100%.

Ovakav pristup će pomoći Gaspromu da nadoknadi izgubljeni profit i zaključi niz važnih sporazuma i ugovora.

„Kada bude sertifikovan, to će omogućiti da se cev ne koristi 50 odsto, već 100 odsto, jer se tako zaobilazi jedno od ograničenja koje je uvela Evropska komisija.

Odnosno, izgubivši sada dve nedelje, ili možda mesec dana za pripremu ovih dokumenata, strateški onda sledeće grejne sezone, Gasprom će ispuniti planove, objasnio je novinar.

Jusin je takođe primetio da kašnjenje u sertifikaciji SP-2 ide na ruku Gaspromu, pošto su cene prirodnog gasa i dalje visoke, što Rusiji omogućava visok profit od prodaje ugljovodonika.

Tako će kompanija uskoro moći u potpunosti da pokrije finansijske troškove i investicije vezane za ovaj projekat.

Webtribune.rs