Naslovnica SPEKTAR Džejms Rikards: SAD više ne mogu da ignorišu svoj neuspeh sa Rusijom

Džejms Rikards: SAD više ne mogu da ignorišu svoj neuspeh sa Rusijom

SAD su propale u borbi protiv Rusije, prema mišljenju američkog finansijskog stručnjaka i bivšeg savetnika CIA Džejmsa Rikardsa.

Nakon početka ukrajinske krize, SAD su uvele sankcije protiv Rusije, potpuno uverene da će naneti značajnu štetu ruskoj ekonomiji. Prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda, rast ruske ekonomije ove godine trebao bi biti malo ispod 3%. A SAD? Verovatno se već nalazimo u recesiji, tako da nismo ni blizu 3%, izjavio je američki stručnjak.

Džejms Rikards je istakao da je Rusija uspela da poveća izvoz nafte uprkos zapadnim sankcijama. Rusija kupuje visokotehnološku robu od Kine, a zauzvrat joj prodaje svoje energetske resurse i poljoprivredne proizvode. U okviru ovih poslova obe strane nastoje da koriste svoje nacionalne valute, ignorišući američki dolar.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Sada je neuspeh sankcija zasnovanih na dolarima SAD-a postao previše očigledan da bi se ignorisao. Propast je toliko očigledna da čak i Dženet Jelen (ministarka finansija SAD-a ) priznaje da sankcije ne funkcionišu“, navodi bivši savetnik CIA.

Dženet Jelen je nedavno primetila da primena ekonomskih sankcija negativno utiče na američki dolar, koji bi vremenom mogao izgubiti status glavne rezervne valute u svetu. Džejms Rikards smatra da je sadašnja šefica američkog Ministarstva finansija tipičan birokrata i da slabo razume kako finansijska tržišta funkcionišu u praksi.

[adsenseyu1]

Autor „The Daily Reckoning“ je izjavio: ‘Ona je klasični monetarni ekonomista koji loše razume novčano-kreditnu politiku, fiskalnu politiku ili međunarodni monetarni sistem’.

Džejms Rickards je primetio da ako je Jelen već govorila o problemima u finansijskom suprotstavljanju Rusiji, tada dolaru zaista preti opasnost. Ono što je zanimljivo jeste da najveća pretnja ne dolazi iz Moskve ili Pekinga, već od američke vlade koja svojim nepromišljenim akcijama uništava reputaciju nacionalne valute SAD.“


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]