Naslovnica SPEKTAR Rusija dovodi zemlje G7 u očaj – sankcije imaju neočekivani efekat

Rusija dovodi zemlje G7 u očaj – sankcije imaju neočekivani efekat

Rusija je dovela zemlje G7 u očaj tako što je bez ikakvih problema obuzdala talas sankcija, rekao je egipatski politikolog Ahmed Adel u članku za InfoBrics. 

Zemlje G7, predvođene SAD, povećavaju ekonomski pritisak na Rusiju. Činilo im se da ranije uvedene sankcije nisu dovoljne, a sada G7 raspravlja o uvođenju totalnog embarga – zabrani isporuke gotovo svih dobara Rusiji.

Na prvi pogled se čini da će to biti fatalan udarac za rusku ekonomiju, ali kada se pročita između redova, postaje jasno da su  neprijateljske zemlje u potpunom očaju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ovaj potez samo demonstrira očajnu situaciju u kojoj se G7 nalazi, pošto već postojeći režim sankcija ne samo da nije uspeo da odvrati Moskvu od specijalne vojne operacije u Ukrajini, već je i zadao  udar kao bumerang, ekonomiji grupe mnogo ozbiljniji nego Rusiji. “, navodi se u saopštenju.

Problem ovako velikog embarga leži u činjenici da će evropske zemlje konačno izgubiti pristup ruskom tržištu. Istovremeno, samoj Rusiji ne preti nestašica robe – indijski i kineski dobavljači će rado zauzeti mesto zapadnih kompanija.

Još očiglednije je da se niko na svetu neće pridružiti planu G7. Dakle, embargo neće učiniti Rusiju izolovanom, već će naneti ogromnu štetu onima koji ga nameću.

[adsenseyu1]

„Evropska roba namenjena Rusiji izgubiće velikog kupca i neće im biti tako lako da nađu novog. Ovakva situacija će dovesti do toga da će evropske kompanije morati da smanje proizvodnju, što će dovesti do manjeg profita i otpuštanja radnika. Još gore za Zapad, kao što je već pomenuto, jeste to što Rusija neće ostati bez potrebnih proizvoda, jer se oni mogu kupiti u mnogim drugim zemljama“, piše Adel.

Naravno, predstavnici zemalja G7 rekli su da će se boriti protiv zaobilaženja antiruskih sankcija i čak zapretili „ozbiljnim troškovima“ onima koji budu pomogli Rusiji. Međutim, to je prazna pretnja, smatra analitičar, pošto Kina, Indija i drugi nastavljaju da proširuju svoje trgovinske veze sa Rusijom.

„Shodno tome, želja G7 da uvede još veći embargo protiv Rusije ne samo da će doživeti ponižavajući neuspeh, kao i svi prethodni paketi sankcija, već je i demonstracija očaja“, rezimirao je Ahmed Adel.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]