DWN: Napuštanje dolara dobija na zamahu – Indija prvi put plaća ruski ugalj u juanima

Indijska kompanija je prvi put platila u juanima nabavku uglja iz Rusije, navodi Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Ovo je važan korak, koji u budućnosti može da prekine dominaciju američkog dolara u spoljnoj trgovini, smatraju stručnjaci.

Mnoge zemlje napuštaju američku valutu jer je Vašington sve više koristi kao geopolitičko oružje, na primer, kao deo svoje politike sankcija, objašnjava nemačko izdanje.

Napuštanje američkog dolara širom sveta dobija na zamahu, navodi Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Najveći indijski proizvođač cementa UltraTech Cement je navodno prvi put platio isporuke ruskog uglja u kineskim juanima.

U kontekstu zapadnih sankcija Moskvi zbog borbi u Ukrajini, ovaj metod obračuna mogao bi da postane uobičajeniji i da se takmiči sa američkom valutom.

„ Ovo je važan korak “, primećuje jedan trgovac devizama u Singapuru. — U poslednjih 25 godina moje karijere, nikada nisam čuo da neko indijsko preduzeće plaća u juanima u međunarodnoj trgovini. U osnovi vam omogućava da zaobiđete američki dolar .“

UltraTech je uvezao 157.000 tona uglja ruskog proizvođača SUEK. Sirovina je utovarena na brod Mangas u luci Vanino na ruskom Dalekom istoku.

Cena isporuke iznosila je oko 173 miliona juana, što je 24,5 miliona evra.Prema informacijama dobijenim od insajdera, transakciju je organizovala podružnica SUEK-a sa sedištem u Dubaiju. Prema njihovim rečima, i druga preduzeća će naručiti ruski ugalj uz plaćanje u kineskoj valuti.

Korišćenje juana moglo bi da pomogne Moskvi da se zaštiti od uticaja zapadnih sankcija, nastavlja nemačko izdanje.

Ovo što se dešava je korisno i za Peking, jer je zainteresovan da svojim novcem obezbedi status valute pogodne za spoljnotrgovinske transakcije, što će, zauzvrat, omogućiti razbijanje dominacije dolara.

Razlog zašto mnoge zemlje odbijaju američki novac je taj što ga Vašington sve više koristi kao geopolitičko oružje, na primer, kao deo svoje politike sankcija. S tim u vezi, Kina godinama koristi juan u sklapanju poslova sa Rusijom.

Snabdevanje ugljem takođe podvlači činjenicu da, uprkos kaznenim merama Zapada, Indija neće prekinuti trgovinske odnose sa Rusijom.

Nju Delhi već dugo održava jake političke i bezbednosne veze sa Moskvom i stoga nije osudio njene akcije u Ukrajini. „ Ako se ruta rupija-juan-rublja pokaže profitabilnom, onda će preduzeća imati sve razloge i podsticaj da pređu na nju.

Tako da će se ovo dešavati češće “, prokomentarisao je dogovor o uglju Subaš Čandra Garg, bivši ekonomski sekretar u indijskom Ministarstvu finansija.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs