„DVOBOJ“ USRED MOSKVE: Rusi provocirali ambasadu SAD – Amerikanci im doskočili …

Ruski i zapadni zvaničnici koriste i druge prilike za verbalne i druge sukobe, a jedna od takvih prilika otvorila se i u samoj Moskvi.

Naime, zvaničnici glavnog grada Ruske Federacije raspisali su anketu u kojoj su pitali građane kako bi trebao da se zove trg na kojem se nalazi Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Sa 45 odsto glasova, krajem juna je odlučeno kako će ovaj deo grada zvanično dobiti naziv „Trg Narodne Republike Donjeck“.

Pored ovog predloga, građani su predložili i nazive poput „Trg branilaca Donbasa“ te „Trg heroja Rusije Žoge Vladimira Artemoviča“.

Iako promena naziva trga na kojem se nalazi Ambasada SAD-a jasno predstavlja svojevrsni vid provokacije i odgovor na slične aktivnosti u zapadnim zemljama, gde su u proteklom periodu menjani nazivi ulica u kojima su smeštene prostorije Ambasade Ruske Federacije, iz SAD-a su pronašli način kako bi izbegli spominjanje novog naziva trga.

Naime, na stranici Američke ambasade u Moskvi, na delu u kojem se nalaze kontakt podaci i adresa, umesto dosadašnjeg, ali i novog naziva trga, naznačene su koordinate 55,75566° N, 37,58028° E, koje građane upućuju na adresu.

Povodom poteza Ambasade SAD-a oglasila se i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Začudo, kada je tek počela rasprava o promeni naziva, Amerikanci su izjavili da zemlja treba znati svoje heroje. S druge strane, menjanje mišljenja je u kulturi američke spoljne politike“, rekla je Zaharova.

Naravno, u kontekstu izjave američkih zvaničnika o tome da zemlja treba znati svoje heroje, Zaharova je izvukla izjavu iz konteksta.

Američke diplomate govoreći o tome da zemlja mora znati za svoje heroje mislili su na ukrajinske vojnike koji se bore u Donbasu protiv ruskih i separatističkih snaga.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune