Drama u Južnom kineskom moru – Kineska mornarica se sjurila na američki razarač

Kineska vojska saopštila je da je razarač USS Milijus ilegalno ušao u kineske teritorijalne vode, “remeteći mir i stabilnost prometnog plovnog puta”.

„Vojne snage će u svakom trenutku održati visoku pripravnost i preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštite nacionalni suverenitet, sigurnost, mir i stabilnost u Južnom kineskom moru“, saopštio je portparol Južne komande kineske vojske.

Na ostrva polažu pravo Kina, Tajvan i Vijetnam. Sličan incident dogodio im se i prošle godine. Američka mornarica je odgovorila svojom izjavom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„USS Milijus izvodi rutinske operacije u Južnom kineskom moru i nije oteran. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da lete, plove i deluju gde god to međunarodno pravo dozvoljava“, navodi se u saopštenju.

Južno kinesko more je jedna od tačaka spora u odnosima Kine i SAD. Vašington optužuje Peking da su kineske teritorijalne pretenzije u ovim vodama nezakonite, dok Kina tvrdi suprotno.

Poslednjih godina brodovi američke mornarice sve više prolaze kroz Južno kinesko more.

Posle sličnog incidenta prošlog leta, SAD su saopštile da deluju u Južnom kineskom moru po principu slobodne plovidbe i da Peking, čije su tvrdnje neopravdane, ograničava to pravo.

Kina je tada rekla da ne krši nikakva prava ili slobode i optužila Sjedinjene Države da namerno podstiču tenzije.

(Rojters)