Rusija i Kina spremne za izgradnju novog gasovoda

Gasovod „Snaga Sibira 2“ isporučivao bi 50 milijardi kubnih metara gasa svake godine, što će biti količina koja bi potpuno zamenila energetsku mrežu Severnog toka

Moskva i Peking aktivno rade na primeni energetskog projekta „Snaga Sibira 2“, što je bila jedna od glavnih tema o kojoj su razgovarali Si Đinping i Vladimir Putin tokom ovonedeljne posete kineskog predsednika Rusiji. Vest je potvrdio zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

„Projekat ima podršku. Kompanije su dobile instrukcije da razrade detalje i potpišu ga što je pre moguće“, rekao je on za novinsku agenciju Izvestija.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Predviđeno je da gasovod „Snaga Sibira 2“ isporučuje 50 milijardi kubnih metara gasa svake godine, što će, po Novakovim rečima, biti količina koja bi „potpuno zamenila energetsku mrežu Severnog toka“.
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin prethodno je izjavio tokom sastanka s kineskim liderom da su dogovoreni skoro svi detalji sporazuma o novom gasovodu. Takođe, istakao je da je energetska saradnja dve zemlje sve obimnija, pri čemu Rusija postaje strateški snabdevač Kine naftom, gasom, ugljem i električnom energijom.

Projekat „Snaga Sibira 2“ podrazumeva izgradnju gasovoda do Kine preko teritorije Mongolije.
Kina trenutno većinu ruskog gasa dobija preko gasovoda „Snaga Sibira“, čiji je godišnji kapacitet 38 milijardi kubnih metara. Reč je o deonici takozvane Istočne rute, koja je delimično puštena u rad u decembru 2019. godine.

Istočnu rutu, prvi gasovod za snabdevanje Kine ruskim gasom, čini 3.000 kilometara dug gasovod „Snaga Sibira“ u Rusiji i deonica u Kini koja se proteže na 5.111 kilometara.

Megagasovod je deo tridesetogodišnjeg sporazuma vrednog 400 milijardi dolara između ruskog „Gasproma“ i Kineske nacionalne naftne korporacije koji je potpisan u maju 2014. godine.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)