Naslovnica U FOKUSU Mađarska neće uhapsiti Putina ako uđe u zemlju, nema pravnog osnova za...

Mađarska neće uhapsiti Putina ako uđe u zemlju, nema pravnog osnova za to

Mađarska neće uhapsiti ruskog predsednika Vladimira Putina ako bi ušao u zemlju, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, dodajući da to ne bi imalo pravnog osnova.

Na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ako dođe u Mađarsku, Guljaš je rekao na brifingu da Rimski statut nije bio ugrađen u mađarski pravni sistem, prenosi Rojters.

„Moramo se pozvati na mađarski zakon, na osnovu kojeg ne možemo da uhapsimo ruskog predsednika, kao što statut Međunarodnog krivičnog suda nije proglašen u Mađarskoj“, rekao je Guljaš.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je dodao da mađarska vlada „nije formirala stav“ povodom naloga za hapšenje Putina.

„Ove odluke nisu baš najsrećnije stvari, budući da vode ka daljoj eskalaciji sukoba, a ne ka miru… Ovo je moje lično, subjektivno mišljenje“, naveo je Guljaš.

Mađarska je potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim je uspostavljen

[adsenseyu1]

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, ranije je izdalo „naloge za hapšenje“ predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije.

Sud je u saopštenju naveo da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.“

[adsenseyu4]