Dostupna vakcina protiv majmunskih boginja za gej i biseksualne muškarce – Na EuroPrajd u Beogradu dolazi 20.000 ljudi

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva objavila je nove smernice o ponudi vakcine „Imvanex“ muškarcima za koje se smatra da su pod većim rizikom od izlaganja virusu majmunskih boginja.

Britanski zdravstveni zvaničnici planiraju da ponude vakcine homoseksualcima i biseksualnim muškarcima koji su pod najvećim rizikom da se zaraze majmunskim boginjama, u pokušaju da suzbiju najveću epidemiju ove bolesti izvan Afrike, saopštila je danas agencija za zdravstvenu bezbednost.

U saopštenju se navodi da bi lekari mogli da razmotre vakcinaciju za osobe koje „imaju više partnera, učestvuju u grupnom seksu ili se nalaze u prostorijama gde se odvijaju seksualni odnosi“.

Strategiju je odobrio Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI), koji je konsultovan o kriterijumima podobnosti za vakcinu.

„Proširenjem ponude vakcina na one sa većim rizikom, nadamo se da ćemo prekinuti lance prenosa i pomoći u obuzdavanju epidemije“, navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu.

Vakcine su do sada bile dostupne samo za zdravstvene radnike koji se brinu o pacijentima zaraženim majmunskim boginjama ili za čistače koji dezinfikuju područja kontaminirana virusom.

Vakcina je prvobitno razvijena za male boginje, srodnu bolest, ali se smatra da je oko 85 odsto efikasna protiv majmunskih boginja.

U Velikoj Britaniji je više od 99 odsto slučajeva majmunskih boginja registrovano među muškarcima, a veći procenat od ukupnog je kod homoseksualaca, biseksualaca ili muškaraca koji imaju seks sa muškarcima.

Trenutno ima otkrivenih 793 slučaja majmunskih boginja u Velikoj Britaniji, od više od 2.100 slučajeva u 42 zemlje širom sveta. Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj izvan Afrike.

Na EuroPrajd u Beogradu dolazi 20.000 ljudi

Koordinator „EuroPrajda 2022“ Goran Miletić izjavio je da se na toj LGBT+ manifestaciji, koja će biti održana od 12. do 18. septembra u Beogradu, očekuje dolazak oko 20.000 gostiju iz inostranstva.

Miletić je za TV Nova S kazao da će tim povodom u Beograd doputovati i oko 150 visokih gostiju, uglavnom zvaničnika Evropske unije.

„Pripreme za ‘EuroPrajd’ teku odlično i ova manifestacija se može porediti jedino s organizovanjem izbora za najbolju pesmu Evrovizije 2008. godine“, istakao je Miletić.

On je rekao da će pored šetnje velikog broja učesnika ulicama Beograda, u petak i subotu, 16. i 17. septembra u centru Beograda biti održana i dva velika koncerta koja će trajati od sedam sati posle podne do tri ujutro.

„Na koncertima će učestvovati lokalni, regionalni i međunarodni izvođači. Njihova imena, kao i mena visokih zvaničnika EU saopštićemo krajem juna“, kazao je Miletić.

Beograd je pre tri godine izabran za domaćina centralne evropske LGBT+ manifestacije, u konkurenciji gradova Barselone, Lisabona i Dablina.

Organizatori očekuju da se kroz „EuroPrajd 2022“ LGBT+ zajednica sa zapadnog Balkana osnaži i reafirmiše promocija evropskih vrednosti i ljudskih prava u Srbiji.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(beta)