Bloomberg: Zapad je nemoćan protiv saveza Rusije i Kine

Agencija ukazuje da Rusija i Kina nastoje da stvore sfere uticaja oko granica svojih država ida SAD smatraju glavnom preprekom svojoj moći

Veze koje spajaju Rusiju i Kinu postale su toliko čvrste da ih danad više nije moguće raskinuti kao što je to učinio predsednik Ričard Nikson pre 50 godina – ocenila je američka novinska agencija Bloomberg.

Navela je da su se šefovi Rusije i Kine – Vladimir Putin i Si Đinping – lično sastali 38 puta od 2013. godine i da ih ujedinjuju nacionalne vrednosti i suprotstavljanje Zapadu.

Bloomberg ukazuje da Rusija i Kina nastoje da stvore sfere uticaja oko granica svojih država ida SAD smatraju glavnom preprekom svojoj moći.

Moskva i Peking su shvatili – naglašava američka agencija – da im dobri bilateralni odnosi donose prednosti, a neprijateljstvo Zapada ih je dovelo do shvatanja da snažna strateška saradnja smanjuje ranjivost obe strane.

Ojačani savez Rusije i Kine je najozbiljniji aktuelni geopolitički izazov Zapadu, na koji Zapad nema realan odgovor – zaključuje Bloomberg.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune