Naslovnica U FOKUSU Došlo je vreme – Američki Kongresmen pozvao SAD da napuste NATO

Došlo je vreme – Američki Kongresmen pozvao SAD da napuste NATO

Sjedinjene Države treba da napuste NATO, izjavio je u ponedeljak republikanski član Predstavničkog doma američkog Kongresa Tomas Masi.

„Havaji nisu obuhvaćeni ugovorom o NATO-u. Neki stručnjaci tvrde da to treba menjati. Ja kažem: hajde da uklonimo preostalih 49 država iz sporazuma“, napisao je Mesi na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Dan ranije je CNN, pozivajući se na predstavnika američkog Stejt departmenta, izvestio da američka država Havaji , na čijoj se teritoriji nalazi najveća baza američke pacifičke flote, Perl Harbor, ne podleže članu 5 NATO-a. Povelje o kolektivnoj odbrani. Dakle, u slučaju napada na Havaje, ovaj član se neće pozivati.

Pretnje izlaskom zemlje iz NATO-a najčešće iznose predstavnici Republikanske partije SAD.

Tako je bivši predsednik Donald Tramp u više navrata jasno stavio do znanja da bi, ako pobedi na izborima u novembru, mogao da sazove samit alijanse u junu 2025. kako bi razgovarao o budućnosti organizacije.

Tramp je takođe istakao da je nezadovoljan radom NATO-a i zapretio da će napustiti alijansu ako evropski partneri Vašingtona ne pristanu da snose veću finansijsku odgovornost za sopstvenu bezbednost.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social