Dodik: „Moja ponuda je -samostalna Republika Srpska u Dejtonskoj BiH“

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je njegova ponuda – projekat samostalna Republika Srpska u Dejtonskoj BiH.

Dodik je ponovio da će Republika Srpska povući svoju saglasnost na formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS).

„Mi na taj način ne podrivamo teritorijalni integritet BiH. To je jedini način da RS sačuva svoj integritet“, kazao je Dodik na konferenicji za novinare posle sednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je rekao da je za ove poteze dobio podršku Izvršnog komiteta svoje stranke, pozivajući i opozicione stranke da podrže ovu inicijativu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, na taj način RS se brani od „nasilja“ visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH, koji su godinama donosili odluke protiv Republike Srpske.

Dodik je istakao da SNSD ne prizna novog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i da neće prihvatiti nijednu odluku koju on donese.

Dodik je kazao da će biti formirano pet ekspertnih grupa, koje će da precizno razrade ova pitanja, dodavši da se moraju doneti privremena rešenja, kako bi se popunio pravni vakum, koji će, kako je kazao, nastati pošto Narodna skupština RS donese odluke o povlačenju saglasnosti na formiranje institucija koje nisu precizirane Dejtonskim sporazumom.

Lider SNSD je kazao da podržava rad Vlade RS, koja, kako je naveo, održava ekonomsku stabilnost RS.

Još je kazao da RS nije energetski ugrožena, da raspolaže viškom električne energije, koju je spremna da isporuči Srbiji. Dodao je da u RS neće biti poskupljenja struje.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(beta)