UDARNO – OD OVOGA ĆE RUSIJU BOLETI GLAVA: Američka vojska počinje da doprema lansere za kopnene hipersonične rakete

Dana 7. oktobra, američkoj vojsci su svečano dopremljeni prvi prototipovi lansera za kopnene hipersonične rakete dugog dometa (LRHW), nazvani Dark Eagle.

Primili su ih vojnici 5. bataljona 3. poljskog artiljerijskog puka 17. artiljerijske brigade u zajedničkoj bazi američke vojske i vazdušnih snaga Lewis-McChord, u državi Vašington.

Ovaj sistem naoružanja trebalo bi da bude potpuno operativan do 2023. godine. Ova jedinica biće prva koja je opremljena ovim oružjem.

Kancelarija za odnose s javnošću ove baze postavila je na internet seriju fotografija na kojima se vidi dolazak lansera 14. i 15. septembra.

Pojašnjeno je da same rakete nisu isporučene jedinici, ali će lanseri, kontejneri i druga oprema LRHW omogućiti vojnicima da se upoznaju sa različitim aspektima rada sistema.

Takođe će pružiti priliku za razvoj taktike, tehnika i procedura potrebnih za upotrebu hipersoničnih projektila u stvarnim scenarijima.

Na fotografijama su prikazane i one PU koje ranije nisu primećene. Montiraju se na modifikovane prikolice M870, a vući će ih kamioni Oshkosh M983A4 (varijanta HEMTT).

„Svaka baterija imaće četiri PU. To će biti mobilni sistem, što je veoma važno. Takođe, biće postavjen centar za upravljanje baterijama, na osnovu poboljšanog taktičkog sistema podataka poljske artiljerije“, izjavio je Bob Strider, zamenik direktora hipersoničnih projekata američke vojske, na godišnjem simpozijumu o kosmosu i raketnoj odbrani, u avgustu.

Vojska tvrdi da će LRHW „pružiti jedinstvenu kombinaciju brzine i manevarske sposobnosti za gađanje kritičnih i dobro obezbeđenih ciljeva“.

Rakete će moći da dostignu brzinu od 17 maha i pogode ciljeve na udaljenosti od najmanje 2776 km.

Takođe je važno spomenuti lokaciju prvih LRHW sistema – zapadna obala Sjedinjenih Država. To pokazuje da se Tihi okean smatra najverovatnijim budućim poprištem operacija.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs