ŠOKANTNO OTKRIĆE: Periodično neka sila na Zemlji izbriše sve što postoji – Niko ne zna kada dolazi sledeći ciklus uništenja

 

Naučnici otkrili da se jednom u 27,5 miliona godina na Zemlji dogodi globalna katastrofa. Kada možemo očekivati sledeću?

Ne tako davno, američki naučnici šokirali su javnost sa tri neverovatne činjenice.

Prvo, položaj Sunčevog sistema unutar Mlečnog puta nekako određuje događaje koji se dešavaju na našoj planeti, ali to nema nikakve veze sa astrologijom.

Drugo, Zemlja ima neku vrstu pulsa.

Treće, prve dve tačke su povezane.

Naučnici su analizirali 89 najvećih geoloških događaja koji su se desili u proteklih 260 miliona godina.

Ovaj broj uključuje masovna izumiranja, vulkanske aktivnosti, fluktuacije nivoa mora, pomeranja kontinentalnih ploča itd. Pokazalo se da globalni šokovi nastaju u skladu sa određenim obrascem.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Oni su grupisani su u 10 različitih skupina, pri čemu su katastrofalni događaji dostizali svoj najveći intenzitet približno jednom u 27,5 miliona godina. To bi se moglo opisati kao izuzetno sporo lupanje srca planete.

Sve ovo znači da su geološki događaji, poput kretanja kontinentalnih ploča i vulkanskih erupcija, povezani sa uticajem neke spoljne sile i direktno utiču jedni na druge.

Ovo je u osnovi u suprotnosti sa opšteprihvaćenim konceptom, prema kojem je svaki od ovih šokova zasebna, potpuno nezavisna pojava.

Jedan od vodećih istraživača iza ovog senzacionalnog otkrića otkrio je da su geološke katastrofe imale tendenciju da se spoje u različite grupe još 1984. godine.

Međutim, jasniju sliku i potvrđivanje prethodno otkrivenih obrazaca bilo je moguće dobiti tek nedavno, nakon primetnog poboljšanja metode radiokarbonskog datiranja, što je omogućilo razjašnjenje mesta i vremena mnogih događaja u istoriji naše planete.

Kako naučnici objašnjavaju „grupisanje“ geoloških katastrofa?

Postoje dve glavne hipoteze. Prema prvoj, odgovorni su procesi koji se odvijaju unutar planete, dok drugi razloge vide u otkrivenim obrascima neke vrste uticaja iz svemira.

Verzija „Zemlja“ opisuje situaciju donekle haotično: velika područja promenljivog okeanskog dna menjaju nivo mora, snažne vulkanske erupcije i tektonska pomeranja utiču na sadržaj ugljen-dioksida u atmosferi, a čitav ovaj apokaliptični skup izazvan je neidentifikovanim zakonitostima procesa konvekcije koji se dešavaju u omomtaču planete.

Dakle, hipoteza „okrivljuje“ čitavu Zemlju za niz katastrofa – od jezgra do ugljenika sadržanog u vazduhu.

„Svemirska“ verzija skreće pažnju na malo poznatu teoriju prema kojoj je Sunčev sistem izložen pojačanom zračenju velike energije i snažnom bombardovanju meteorita jednom u 27 miliona godina.

Očigledno je to zbog njegovog prolaska kroz određena područja svemira. Osobine kretanja i rotacije Zemlje, Sunčevog sistema i Mlečnog puta sasvim su sposobne da generišu gravitacione fluktuacije i smetnje.

Oni utiču na omotač naše planete, izazivajući tektonska pomeranja, erupcije vulkana i druge strahote. Generalno, sve je međusobno povezano, ali prilično zbunjujuće.

Treba napomenuti da poslednja od opisanih teorija ima vrlo intrigantnu potvrdu. Nešto ranije, naučnici su uspostavili zanimljiv obrazac koji govori o cikličnoj prirodi udara meteorita na našu planetu.

Prema statističkoj analizi događaja ove vrste, broj tačnih udara na Zemlji dostiže svoj vrhunac svakih 26-37 miliona godina.

Naravno, ovaj uticaj je sposoban da na najdirektniji način utiče i na klimu planete i na ono što se dešava u njenim dubinama. Dakle, iza identifikovanih ciklusa geoloških katastrofa, možda se zaista krije bombardovanje meteorita koje se odvija po rasporedu.

Naravno, u ovom trenutku bi svaka normalna osoba postavila razumno pitanje: „Kada možemo očekivati sledeću katastrofu?“

Obzirom da se naučnici slažu da Zemlja doživljava periodično potpuno izumiranje ali ne i kada je sve počelo niti kada će naići sledeći ciklus, ima razloga za brigu.

Takođe treba imati na umu da se svi danas opisani zaključci odnose na osnovu samo jedne statističke zakonitosti, koliko god to delovalo zanimljivo. Tek nakon dovoljnog broja provera i potvrda mogle bi se izvesti ozbiljnije tvrdnje.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs