Naslovnica ŽIVOT Dobro se pazite, ova hrana izaziva preranu smrt

Dobro se pazite, ova hrana izaziva preranu smrt

[adsenseyu3]

sbghj487dhsjk

[adsenseyu2]

Osobe koje se na ovaj način hrane imaju povećan rizik od ranije smrti. Pritom, velika je verovatnoća da osobe koje dožive duboku starost neće biti dobrog zdravlja

Novo britansko istraživanje pokazuje da takozvani „zapadni“ način ishrane nije dobar za dugoročno zdravlje. Osobe koje se na ovaj način hrane – pržena i slatka hrana, crveno meso i mesne prerađevine, masni mlečni proizvodi – imaju povećan rizik od ranije smrti. Pritom, velika je verovatnoća da osobe koje dožive duboku starost neće biti dobrog zdravlja.

Istraživanje je trajalo od 1985. do 2015. i obuhvatilo je 3.800 muškaraca i 1.600 žena u Velikoj Britaniji, prosečne starosti od 51 godine. Na kraju istraživanja 73 odsto učesnika je doživelo normalno starenje, a četiri odsto je doživelo idealno starenje: bez hroničnih bolesti i s dobrim rezultatima testova fizičkih i mentalnih mogućnosti.

[adsenseyu4]

Za vreme trajanja istraživanja, 13 odsto učesnika je doživelo neku vrstu kardiovaskularnog problema; tri odsto ih je preminulo zbog srčanih bolesti, a 7sedamodsto zbog drugih uzroka. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The American Journal of Medicine.

Učesnici koji su imali zapadnjački način ishrane ujedno su imali i najmanju verovatnoću za idealno starenje, izjavio je Taznim Akbarali, voditelj istraživanja na institutu INSERM u Monpeljeu u Francuskoj

„Pokazali smo da prihvatanje određenih navika u ishrani može da bude od velike koristi u smanjivanju rizika od nezdravog starenja. Takođe, izbegavanje zapadnog stila ishrane može da pomogne da u starosti nemate hronične bolesti i očuvate potpunu mentalnu i fizičku funkcionalnost“, izjavio je Akbarali za medije.

(Aura.ba)

[adsenseyu1][adsenseyu5][adsenseyu5]