Ogromni izgubljeni grad Maja otkriven u centralnoj Americi

ghf5fdhh

Tinejdžer iz Kanade po imenu Vilijam Gaduri je otkrio neverovatni drevni grad koji je najverovatnije pripadao Majama.

Gaduri je verovatno postao jedan od najmlađih arheologa koji su pronašli drevni izgubljeni grad. On je osmislio svoju metodu zasnovanu na sazvežđima kako bi pronašao drevni majanski grad. On je otkrio ruševine na poluostrvu Jukatan koje je nazvao Kaak Či (vatrena usta).

Prema navodima kanadskih novina, ne samo da je ovaj tinejdžer pronašao do sada nepoznati majanski grad, već je pronašao i najveći od njih. On je krenuo od pretpostavke da su Maje gradile svoje gradove prema položaju zvezda. Tako je Gaduri pronašao 22 sazvežđa iz Madridskog kodeksa koje je pronašao na Guglovim mapama.

On je nakon toga shvatio da se položaji zvezda poklapaju sa položajima 117 drevnih majanskih gradova. Takođe, najsjajnije zvezde su se poklapale sa najvažnijim drevnim gradovima. On je zatim analizirao 23 sazvežđa koja je pronašao u drugoj knjizi i otkrio tri zvezde koje se poklapaju sa dva grada. On je shvatio da mora da postoji još jedan grad koji odgovara trećoj zvezdi.

„Bio sam veoma iznenađen i uzbuđen kada sam otkrio najveći majanski grad na osnovu sazvežđa“, rekao je Gaduri.

Fotografije sa Guglovih mapa su otkrile linearne odlike koje „odudaraju“ od okoline.

gf43f

Prema rečima Armanda la Roka sa Univerziteta u Nju Brunsviku, jedna od satelitskih fotografija prikazuje mrežu puteva koji vode ka velikom kvadratu koji bi isto tako mogao da bude velika piramida.

„Taj kvadrat nikako nije prirodan i ne može se pripisati prirodnom fenomenu“, rekao je on.

Istraživači veruju da se oko potencijalne piramide nalazi bar oko 30 građevina. Ukoliko se ispostavi da je zaista u pitanju drevni izgubljeni grad Maja, biće to najveći grad Maja koji je ikada otkriven.

Mnogi su fascinirani Gadurijevim istraživanjem i metodom koju je on upotrebio da pronađe ovaj grad.

https://youtu.be/9p5ZPmD7z-8

Dr La Rok je rekao da bi ova revolucionarna tehnika koje se Gaduri dosetio mogla da pomogne arheolozima da pronađu još neke izgubljene majanske metropole. Tinejdžer je takođe rekao da bi voleo da vidi grad koji je otkrio, a do sada niko nije potvrdio njegovo otkriće.

Gadurijevo otkriće će biti predstavljeno na Međunarodnom sajmu nauke u Brazlu 2017. godine i biće objavljeno u naučnom žurnalu.

Drevne Maje su živele u delovima modernog Meksika, Belizea, Gvatemale, El Salvadora i Hondurasa. Smatrali su ih jednom od najsofisticiranijih i najnaprednijih civilizacija na zapadnoj hemisferi. Prema rečima istraživača, upravo su Maje napravile brojna dostignuća u astronomiji, poljoprivredi i inženjerstvu.

Webtribune.rs