Naslovnica SPEKTAR Do sada neviđen zaokret u Rusiji: FSB pokrenuo krivični postupak protiv Prigožina...

Do sada neviđen zaokret u Rusiji: FSB pokrenuo krivični postupak protiv Prigožina zbog poziva na oružanu pobunu

       

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) pokrenula je krivični postupak protiv šefa Vagnera Evgenija Prigožina zbog poziva na oružanu pobunu, saopštio je ruski Nacionalni antiteroristički komitet (NAK).

Takođe se navodi i da tvrdnje koje je saopštio Evgenije Prigožin nemaju osnove. NAK takođe navodi i da se zahteva momentalna obustava svih protivzakonitih radnji.
MO Rusije: Prigožin širi laži

Informacije o „napadima“ na pozadinske položaje grupe Vagner nisu istinite, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Sva informacija koju je objavio Evgenije Prigožin na društvenim mrežama i snimci o napadima Ministarstva odbrane Rusije po pozadinskim položajima grupe Vagner“ nisu tačni i predstavljaju informacionu provokaciju“, navodi se u saopštenju,

Iz Ministarstva ističu da ruska vojska nastavlja da ispunjava borbene zadatke na kontakt liniji sa ukrajinskom vojskom u zoni specijalne vojne operacije.
Putin je u toku sa situacijom oko Prigožina

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsednik Vladimir u toku sa situacijom sa šefom grupe Vagner Evgenijem Prigožinom, preduzimaju se sve neophodne mere.

[adsenseyu1]

„Predsednik Putin je informisan oko celokupne situacije sa Prigožinom. Preduzimaju se sve neophodne mere“, rekao je on.

Prigožinov snimak napada – izmontiran

Snimak o navodnim posledicama granatiranja položaja grupe Vagner ruski „Prvi kanal“ je u specijalnom izdanju vesti ocenio kao „izmontiran“.

„Očigledno je da je sve ovo inscenirano. Prvi pokazatelj je što ne postoji nikakav video dokaz. Izjave Evgenija Prigožina su objavljene isključivo u audio formatu“, rekla je voditeljka vesti.

Takođe je navela da je i Telegram-kanal „Ribar“, poznat po svojim istraživanjima na internetu, uočio da su sve meta informacije audio-fajlova iste, što pokazuje da su ti snimci snimljeni u isto vreme, samo su objavljivani postepeno.

[adsenseyu4]

Treći pokazatelj da je snimak izmontiran je činjenica da je snimak o navodnim posledicama napada objavljen svega nakon 15 minuta, iako je malo verovatno, čak i uz sve savremene tehnologije, moguće za tako kratko vreme skupiti svu informaciju sa lica mesta, analizirati je i snimiti.

Podsetimo, prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su informacije Evgenija Prigožina o „napadima“ na pozadinske položaje grupe Vagner lažne.

Ubrzo zatim se oglasila i ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) pokrenula je krivični postupak protiv šefa Vagnera Evgenija Prigožina zbog poziva na oružanu pobunu.

Prethodno je Ruska Federealna služba bezbednosti pozvala je sve pripadnike vojne grupacije Vagner da ne donose pogrešne odluke, da ne sprovode bilo kakve oružane akcije protiv ruskog naroda i ne izvršavaju nezakonita i izdajnička naređenja Evgenija Prigožina već da preduzmu mere kako bi ga priveli.

Kremlj: Sve službe izveštavaju Putina o merama koje se preduzimaju u vezi sa pokušajem oružane pobune

Ministarstvo odbrane, FSB, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ruska garda danonoćno izveštavaju ruskog predsednika Vladimira Putina o preduzetim merama po njegovim uputstvima vezi sa pokušajem oružane pobune, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prethodno je Ruska Federealna služba bezbednosti pozvala je sve pripadnike vojne grupacije Vagner da ne donose pogrešne odluke, da ne sprovode bilo kakve oružane akcije protiv ruskog naroda i ne izvršavaju nezakonita i izdajnička naređenja Evgenija Prigožina već da preduzmu mere kako bi ga priveli.

FSB je takođe naveo i da izjave Prigožina faktički predstavljaju poziv za pokretanje građanskog sukoba na teritoriji Ruske Federacije i zabadanje noža u leđa ruskim vojnicima koji se bore protiv „profašističkih ukrajinskih snaga“.

(Sputnik)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte