Naslovnica U FOKUSU Demonstranti u Francuskoj koriste oružje koje je Zapad isporučio Ukrajini

Demonstranti u Francuskoj koriste oružje koje je Zapad isporučio Ukrajini

       

Oružje isporučeno Kijevu završava u rukama tih istih demonstranata i koristi se protiv policije tamo, u Francuskoj, kazala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

Demonstranti u Francuskoj koriste oružje koje Zapad isporučuje režimu u Kijevu, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zahrova je istakla da oružje i sredstva koje Zapad, NATO i Francuska izdvajaju direktno za podršku „nacionalistima, nacistima i fašistima na teritoriji Ukrajine, kao bumerang pogađaju sopstveni narod“.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Oružje isporučeno Kijevu završava u rukama tih istih demonstranata i koristi se protiv policije tamo, u Francuskoj“, kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Ona je navela da su u francuskim medijima pojavile informacije o učešću doseljenika iz Francuske u sukobu u Ukrajini, kako se navodi oko 320 Francuza je učestvovalo ili još uvek učestvuje u sukobu. Prema njenim rečima, Moskva je više puta govorila o stvaranju specijalnih „regrutnih“ mehanizama u zapadnim zemljama, uključujući Francusku, koje vrbuju takozvane dobrovoljce za učešće u sukobu u Ukrajini, a zapravo plaćenike koji dolaze da ubijaju naše građane.

[adsenseyu1]

„Polazimo od toga da se sve to dešava uz dopuštenje, vrlo je verovatno, ili kako kažu naši anglosaksonski ‘prijatelji’ –’hajli lajkli’ i uz podršku zvaničnih vlasti zemlje. Kako je naglasilo rusko Ministarstvo odbrane, prema međunarodnom humanitarnom pravu, strani plaćenici se ne smatraju borcima, sa svim posledicama koje iz toga proizilaze“, kazala je Zaharova.

Zaharova je istakla da nedavna objava u listu „Mond“, u kojoj se zaključuje da Francuska „vodi posrednički rat u Ukrajini“ da znači da su do šire francuske javnosti počele da stižu istinite informacije o razmerama umešanosti njihove zemlje u ukrajinski sukob.

„Dugo smo govorili da su zemlje koje isporučuju oružje kijevskom režimu u stvari saučesnici u njegovim ratnim zločinima i strana u sukobu u Ukrajini. Nastavljajući da povećavaju snabdevanje oružjem, a vojno-tehnička pomoć Francuske kijevskom režimu raznim kanalima već je premašila dve milijarde evra, Pariz ne samo da odugovlači sukob, izazivajući nove žrtve, uključujući i civilno stanovništvo, već i doprinosi eskalaciji sukoba“, precizirala je.

„Samo u 2023. Francuska planira da obuči oko 4.000 novih ukrajinskih nacionalističkih boraca. Nadamo se da obični Francuzi razumeju moralnu odgovornost za smrt sve većeg broja ljudi, uključujući civila, koju će morati da podele sa svojim vlastima“, zaključila je ruska portparolka.

Umesto što kritikuju Moskvu da se pozabave sopstvenim postupcima

Ubistvo 17-godišnjeg Alžirca od strane francuske policije i talas nereda koji je usledio, pokazali su prave razmere problema u toj zemlji koja tvrdi da je kolevka ljudskih prava, izjavila je Marija Zaharova, komentarišući nemire prouzrokovane policijskim ubistvom mladića i dostavljača pice Naela M. u pariskom predgrađu Nanter.

„Nemoguće je ne obratiti pažnju na opšti porast ksenofobije, neprijateljstva prema migrantima i ispoljavanja antisemitizma poslednjih godina u Francuskoj. Francuske vlasti bi trebalo ozbiljno da shvate rastuću radikalizaciju društva i da budu pažljivije prema rastu ksenofobičnih i rasističkih osećanja u zemlji. Pozivamo vlasti da odmah utvrde okolnosti ubistva koje je uzburkalo tu zemlju i preduzmu neophodne mere za kažnjavanje počinilaca“, kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Kako navodi, umesto olimpijskog plamena požar besni već nedelju dana u mnogim regionima i gradovima Francuske.

„Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izražava zabrinutost zbog ove situacije i neviđenog porasta nasilja u Francuskoj. Ovo jasno ukazuje na zaoštrene probleme modernog francuskog društva i prisustvo dubokih protivrečnosti u njemu. Želimo da istaknemo neophodnost da policija postupa isključivo u skladu sa zakonom i da je nedopustiv bilo kakav oblik nasilja nad građanima“, navela je.

Zaharova dodaje da bi predstavnici francuskih vlasti trebalo da razmisle o sopstvenim postupcima pre nego što sledeći put počnu da kritikuju odgovorne postupke ruskih organa za sprovođenje zakona ili da, mentorskim tonom, ukazuju na navodno kršenje ljudskih prava.

„Zar ne bi bilo bolje da zaštite sopstvene građane od policijske samovolje i zverstava jurišnika?“, upitala je ruska zvaničnica.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure

       

[adsenseyu4]