Da li je ovo kraj? Nova pretnja Evropi: Rusija uvodi sankcije ukrajinskom Naftogasu?

Ako Moskva realizuje pretnju o sankcionisanju ukrajinskog Naftogasa, jedna od poslednjih ruskih ruta za snabdevanje Evrope gasom mogla bi da bude zatvorena.

To bi pogoršalo energetsku krizu baš uoči početka zimske grejne sezone, ocenjuje Rojters u današnjoj analizi.

Naftogas je ranije ovog meseca pokrenuo novi arbitražni postupak protiv Gasproma, navodeći da ruska kompanija nije platila tranzitne takse za slanje svog gasa u Evropu gasovodima koji prolaze preko ukrajinske teritorije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Gasprom je ove nedelje odbacio sve tvrdnje, dodajući da bi Rusija mogla da uvede sankcije Naftogasu u slučaju da nastavi sudski postupak. Potencijalnim sankcijama bi se Gaspromu zabranilo da plaća ukrajinske tranzitne takse, zbog čega bi, kažu analitičari, dotok ruskog gasa u Evropu preko te zemlje mogao da bude prekinut.

Jurij Vitrenko, glavni izvršni direktor Naftogasa, kaže da će kompanija bez obzira na sve nastaviti sa arbitražnim postupkom protiv Gasproma.

„Najgori scenario koji su evropske vlade pripremale celo leto postao bi stvarnost – a to je evropsko gasno tržište bez ruskog gasa. Tranzit kroz Ukrajinu je jedina ruta za isporuku ruskog gasa u Evropu koja se još uvek koristi pored gasovoda Turski tok, koji opslužuje zemlje jugoistočne Evrope“, navodi Nataša Filding, šef sektora za cene gasa u kompaniji Argus Media za zemlje EMEA.

Holandske veleprodajne cene gasa, koje su evropski reper, skočile su u utorak nakon Gaspromove pretnje sankcijama nastavljajući uspon danas za čak 13 posto, a od početka godine su porasle za oko 120 procenata, navodi britanska agencija.

Protok gasa preko merne stanice Sudža, jedinog operativnog ukrajinskog tranzitnog puta, trenutno iznosi oko 42 miliona kubnih metara dnevno. Kijev je u maju suspendovao rutu preko stanice Sohranovka, kroz koju je dopremana skoro trećina gasa iz Rusije u Evropu preko Ukrajine, navodeći kao razlog višu silu.

Zbog detektovanih curenja gasa na gasovodu Severni tok 1 ove nedelje, malo je verovatno da će biti obnovljene isporuke preko te rute, koje su prvo bile smanjene na 20 odsto kapaciteta, a zatim i potpuno obustavljene prošlog meseca uz pozivanje Moskve na potrebu obavljanja redovonog održavanja, napominje Rojters.

(tanjug)