Čudno ponašanje virusa korona u Americi: U Njujorku se brže širi nego u Italiji i Španiji

U Americi se događa nešto što niko nije očekivao, virus korona se širi brže nego što se to događa u Italiji ili Španiji, koje su daleko iznad evropskog proseka. Na svakih hiljadu Njujorčana jedan je zaražen.

Grad Njujork je novi epicentar zaraze virusom korona, jer je tu registrovana trećina pozitivnih u SAD, a virus se širi pet puta brže nego u drugim delovima zemlje, prenosi RTS pisanje američkih medija.

Jedan na hiljadu stanovnika šire teritorije grada već je zaražen, izjavila je koordinatorka Radne grupe za borbu protiv virusa korona dr Debora Briks.

Šira teritorija Njujorka, prema procenama, ima više od 20 miliona stanovnika, dok u samom gradu živi 8,5 miliona ljudi.

Gustina stanovnika jedan je od najvećih problema najmnogoljudnijeg američkog grada u ovom trenutku, piše Njujork tajms, dodajući da je u Njujorku već sada procenat zaraženih veći nego u Italiji.

Razlog je gradski prevoz američkog megalopolisa i gužve u njemu, izuzetno posećeni javni parkovi i zgrade koje izgledaju kao košnice.

Guverner države Njujork Endru Kuomo naredio je bolnicama da smesta uvećaju kapacitete za prijem zaraženih za 50 odsto.

Samo u ponedeljak prijavljeno je novih 5,000 slučajeva, što je broj zaraženih podiglo na 21.689 u širem rejonu, dok ih je u samom gradu 13.119.

Od Kovid-19 u gradu je do ponedeljka uveče preminulo 125 ljudi.

Predsednik SAD Donald Tramp naredio je slanje velikog kontigenta sredstava za zaštitu od virusa korona (maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava) i najavio da će naučne laboratorije u Njujorku ubrzano raditi na traženju rešenja.

On je iskazao optimizam u pogledu efikasnosti kombinacije leka za malariju i antibiotika koja se pokazala uspešnom na drugim mestima u svetu.

Gradonačelnik Bil de Blazio zatvorio je škole u Njujorku 15. marta tek posle dosta pritisaka, a sada je izjavio da ne treba očekivati da se đaci i studenti vrate u zgrade pre 20. aprila. Organizovana je onlajn nastava.

Za sada nema ograničenja kretanja stanovnika na teritoriji grada, ali se svima savetuje da ostanu u kućama.

Restorani i barovi ne primaju goste, već samo dostavljaju hranu.