Čudne posete ruskog FSB: Da li Rusija namerava da rasporedi rakete na Kubi i u Venecueli?

Rusija bi mogla da rasporedi rakete u američkom dvorištu.

Kao odgovor na odbijanje NATO-a da pregovara sa Rusijom o neširenju, postalo je poznato da bi Rusija mogla da vodi aktivne pregovore o razmeštanju raketnog naoružanja na Kubi i u Venecueli.

Podaci o ovom pitanju pojavili su se pre nekoliko nedelja, a iako nema zvanične potvrde ove informacije, saznalo se o nekoliko čudnih poseta aviona ruske tajne sližbe FSB Venecueli i Kubi u poslednja dva dana.

Prema podacima otvorenih monitoring resursa, juče i danas u vazdušnom prostoru Venecuele i Kube primećen je ruski avion Tu-154M, najverovatnije FSB Rusije.

Ne zna se ko bi tačno mogao biti na specijalnom letu i u koje svrhe su posete ovim zemljama vršene, ali stručnjaci smatraju da bi ruska strana mogla da pregovara upravo o stvaranju ruskih vojnih baza i objekata u Venecueli i na Kubi.

S druge strane, stručnjaci skreću pažnju da bi u rešavanju ovakvih problema trebalo da se angažuju i drugi resori.

Ranije je ruska strana saopštila da je spremna da SAD i NATO da veoma oštar odgovor ako tokom pregovora o obezbeđivanju bezbednosnih garancija Rusiji, predstavnici SAD i NATO odbiju da ispoštuju zahteve.

Verovatno bi upravo razmeštanje ruskog raketnog oružja u blizini američkih granica moglo da natera Vašington da se ozbiljno pozabavi takvim pitanjem.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs