Naslovnica SPEKTAR CNN: Putin dočekao prve pukotine u podršci SAD Ukrajini

CNN: Putin dočekao prve pukotine u podršci SAD Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin čekao je prve pukotine u američkoj podršci Kijevu, napisao je kolumnista CNN Stiven Kolinson.

Prema njegovom mišljenju, prvi znak slabljenja pozicije Vašingtona prema Ukrajini bilo je pismo demokratskih kongresmena predsedniku Džou Bajdenu u kojem se poziva na diplomatiju sa Moskvom kako bi se sukob prekinuo. Ekspert je incident nazvao „političkom katastrofom“.

„Vladimir Putin je čekao i gledao, kada će siguran konsenzus u Vašingtonu, koji je Džo Bajden uspeo da postigne da svom snagom zaštiti demokratiju u Ukrajini, popustiti. I konačno su se pojavile prve pukotine“, rekao je Kolinson.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Autor publikacije je podsetio i na reči lidera republikanske manjine Predstavničkog doma Kevina Makartija , koji je zapretio da će prekinuti pomoć Kijevu ako njegova stranka pobedi na izborima za Kongres na sredini mandata.

„Čak i najmanji nagoveštaj slabljenja američke odlučnosti može da oraspoloži Putina“, rekao je analitičar.

Pismo Bajdenu u kojem ga poziva da traži direktne pregovore sa Rusijom za rešavanje sukoba u Ukrajini poslalo je tri desetine poslanika Predstavničkog doma. Potpisali su ga predstavnici liberalnog krila Demokratske stranke. Demokratski kongresmeni su kasnije povukli apel.

zbog ruske specijalne operacije, SAD, kao i njihovi saveznici iz NATO- a, nastavljaju da snabdevaju Kijev oružjem, izdvajajući za to desetine milijardi dolara.

Moskva je više puta govorila da prebacivanje zapadnog naoružanja u Ukrajinu samo produžava sukob, a transport naoružanja postaje legitimna meta ruske vojske.

Webtribune.rs