ČISTO SAMOUBISTVO: Evo šta čeka Kijev u slučaju velikog rata sa Rusijom?

ukrajina

Ukrajinska ratna retorika oko Rusije ne izaziva ništa više od “prezirne pobožnosti,“ dok bi vojna akcija protiv ruske vojske bila samoubistvo za Kijev. To su mišljenja profesionalnog ruskog vojnog analitičara, Igora Korotčenka.

Ranije je bivši zamenik šefa oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Igor Romanenko, izjavio da bi Rusija mogla zatvoriti Azovsko more za ukrajinske brodove, ali to bi dovelo do “velikog rata“ sa Ukrajinom. Međutim, on je potvrdio da bi vojni sukob sa Moskvom bio neizvodljiv za Kijev, jer on ne bi mogao da odgovori moćnoj ruskoj vojsci.

U vezi sa tim, Korotčenko je podelio svoje mišljenje o ovoj temi, otkrivajući da bi takav razvoj mogao da izazove veliku štetu Ukrajini:

“Pored toga, za Porošenka (Pjotr, ukrajinski predsednik), takav razvoj ove situacije uoči predsedničkih izbora bi značio jednostavnu političku katastrofu bez ikakve šanse.“

Prema njegovim rečima, ratna retorika Ukrajine oko Rusije ne izaziva ništa više od toga da se ljudi krste u neverici.

“Malo je verovatno da zemlja nesposobna za izgradnju sopstvene države i obezbeđivanje dostojanstvenog života sopstvenom narod može garantovati njenu nacionalnu bezbednost,“ rekao je on.

Ranije je ruski senator Franc Klincevič rekao da bi Rusija mogla da blokira Azovsko more za ukrajinske brodove u odgovoru na zadržavanje, od strane ukrajinskih vlasti, 15 ruskih brodova koji su “ilegalno ušli u luke na okupiranom Krimu.“

Navigacija u Azovskom moru se pogoršava od početka ove godine. U martu je Ukrajina zadržala ruski ribarski brod Nord, optužujući kapetana da ilegalno posećuje Krim “kako bi naštetio interesima države.“ U avgustu je ukrajinski obalni stražar zadržao tanker Mehanik Pogodin sa njegovom posadom.

Moskva je akcije Kijeva opisala kao “pomorski terorizam,“ ojačavajući carinske inspekcije na svom delu Azovskog mora. Zatim je ukrajinska strana optužila Rusiju da “sprovodi tešku politiku zadržavanja i inspekcije brodova.“

Jasno je da je Rusija sa ovim događajima postupala uz ekstremni stepen brige – bilo kakav pravi pokušaj Ukrajine da promeni situaciju na kopnu, ili na morima, bi – po mišljenju Korotčenka – bio samoubistvo za Kijev.

Webtribune.rs