Naslovnica IZA OGLEDALA ČEŠKI DOKUMENTI IZ 14. VEKA: Svi Sloveni su potekli od Srba plemena...

ČEŠKI DOKUMENTI IZ 14. VEKA: Svi Sloveni su potekli od Srba plemena najstarijeg

ceska dalimil hronika srbija

Šta je to „Dalimilova hronika„? To je veoma važan dokument za Čehe, jer je to prvi poznati pisani tekst na češkom jeziku, negde u prvoj četvrtini XIV veka. Tekst je takođe preveden na nemački i ima mnogo re-izdanja u ovom delu svetu zbog velike popularnosti.

Ukratko, ovak tekst nam daje hronošlu istoriju Slovena, počevši od najstarijih vremena i završavajući sa važnim događajima XIV veka. Autor nažalost ne može da nam obezbedi izvore za svoje tvrdnje, ali pretpostavlja se da su neke od njegovih ideja bazirane na starim hronikama napisanim na latinskom jeziku, koje nisu sačuvane danas, kao i neke usmene tradicije slovenskih plemena.

[adsenseyu1]

Ono što je upečatljivo u vezi ovog teksta je da je na samom početku, odmah nakon uvoda, autor povezao poreklo Slovena sa izgradnjom vavilonske kule! Kao da to nije dovoljno šokantno, on uopšte ne koristi reč „Sloveni“, već koristi reč „Srbi“! Zašto Srbi, a ne Sloveni? To je misterija, ali ovaj tekst navodi da posle Božije kazne oni Srbi koji su živeli u Vavilonu preselili su se u mediteranski region.

“Mezi jinými Srbové,

тu kdežto bydlí Rekové,

[adsenseyu5]

podle more se usadili,

až do Ríma se rozminožili.”

(Među ostalima Srbima,gde borave Grci,blizu mora su se naselilii do Rima su se proširili.)

vavilon2

Odmah posle ovih redova poreklo slovenskih plemena objašnjava na sledeći način:

V srbském jazyku jest země,

jiež Charvátci jest jmě.

[adsenseyu1]

V tej zemi bieše lech,

jemuž jmě bieše Čech

(U srpskom jeziku postoji zemlja,koja se zove Hrvatska,u toj zemlji beše Poljakkoji se zvao Čeh.)

Dakle, ovo postaje sve više i više zagonetka kao što vidimo. Da li je to autor pokušao da napravi hronologiju slovenskih plemena ovde? On je napisao da je Češka bila poljski čovek koji je došao iz Hrvatske koja je bila srpska zemlja? Ni sami ne znamo šta je mislio pod tim.

Mišljenja o ovome se razlikuju. Neki kažu da govori o balkanskim zemljama, a za to postoje dva razloga:

[adsenseyu5]

1. Ovaj deo teksta dolazi odmah nakon pasusa gde povezuje Srbe sa Mediteranom.

2. U nastavku teksta navodi da je Čeh trebalo da napusti Hrvatsku nakon što je ubio čoveka, pa se nastanio u ovoj zemlji. Da je Čeh zaista želeo da pobegne, verovatno ne bi imalo smisla da se samo preselio u drugo selo.

Da li postoje i drugi izvori koji povezuju poreklo Slovena sa Balkanom? Da! Verovatno najpoznatiji od svih slovenskih srednjevekovnih tekstova, „Nestorov letopis“ koji je napisan u prvom kvartalu XII veka, 200 godina pre Dalimilove hronike. nestor navodi da je poreklo svih Slovena sa Balkana, odakle ih je izbacila rimska vojska.

Vrlo je zanimljivo znati da je u srednjem veku ovo bilo široko rašireno uverenje da su svi Sloveni poreklom sa Balkana i da su Srbi bili jedno od najstarijih plemena.

(Webtribune.rs,cogniarchae.wordpress.com)

[adsenseyu1]

[adsenseyu5]