Naslovnica SPEKTAR Ceo Zapad u frontu protiv Rusije – Rat do istrebljenja

Ceo Zapad u frontu protiv Rusije – Rat do istrebljenja

Amerika ne namerava da odustaje od ograničenja cena ruske nafte. 

Zapadne zemlje ne nameravaju da odustanu od pokušaja da ograniče maksimalne cene naftnih derivata koje Rusija izvozi na svetsko tržište, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbi je upitan da prokomentariše da li u Vašingtonu ideju ograničenja cene ruske nafte smatraju neuspešnom u svetlu vesti da se ruski energent prodaje po ceni iznad maksimalne određene (60 dolara po barelu).

„Mi ipak smatramo da je ograničenje cena koristan i održiv instrument. I ukoliko bude potrebno, biće preduzete mere da se koriguje. Razgovarali smo o tome sa saveznicima i partnerima. Prema tome, nemamo osećaj da će ograničenje cena kao instrument nestati. Danas nemam šta da kažem o bilo kakvim promenama“, odgovorio je Kirbi.

Kako je dodao, Sjedinjene Američke Države, koje su i same odustale od kupovine ruske nafte, žele da ograničenje cene poštuju i svi ostali kupci.

„Sećate se, ideja je bila da se ruska nafta skloni sa tržišta i da se minimiziraju prihodi (ruskog budžeta od njenog izvoza)“, rekao je Kirbi.

[adsenseyu1]

Prethodno je zamenica ministra finansija Velike Britanije Džoana Pen kazala za Rojters da London razgovara sa ostalim zemljama G7 o efikasnosti ograničenja cena ruske nafte i mogućnosti njenog revidiranja s obzirom na promene na svetskom tržištu.

U decembru 2022. godine Putin je potpisao ukaz o zabrani isporuka ruske nafte i naftnih derivata kupcima koji poštuju granične cene, a zadržao je pravo da donosi posebne odluke o isključenju jednog broja isporuka iz ukaza.

Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su ograničenje cene za naftu koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social