Bugari o odluci Gasproma: „Rusija nas voli a mi smo izdajnici“

Na zahtev bugarskog rukovodstva, Gasprom je povećao obim dnevnih isporuka gasa iznad onih dogovorenih sadašnjim ugovorom.

Štaviše, gorivo će se prodavati po povoljnijim cenama za Sofiju, prenosi portal Fakti. Čitaoci su cenili ovaj korak ruskog koncerna. Na pomenutom portalu među mnogobrojnim komentatorima dominirao je stav: „Rusija nas voli a mi smo izdajnici“

Usred energetske krize koja je zahvatila EU uoči zime, Rusija, uprkos neosnovanim kritikama, nastavlja da bude pouzdan partner za Evropu.

Na zahtev rukovodstva Bugarske, Gasprom je povećao obim dnevnih isporuka gasa iznad onoga što je predviđeno sadašnjim ugovorom po cenama povoljnijim za Bugarsku“, saopštila je ruska ambasada na Fejsbuku.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Kao rezultat toga, umesto očekivanog povećanja cene na 119,87 leva po MVh u novembru, cena gasa u Bugarskoj je pala na 93,19 leva, što je oko polovine evropskog proseka.

„Gasprom” je često optuživan za preterano fiksiranje dugoročnih ugovora za naftu. Isticali su da je tržište gasa dovoljno razvijeno da efikasno podrži mehanizam indeksacije gasa.

Danas vredi pitati igrače evropskog tržišta koliko košta gas vezan za naftu. Jeftiniji od spot? Koliko je dugoročni ugovor isplativiji od spot poslova? ?

Naravno, u sistemu dugoročnih ugovora vezanih za naftu, cena gasa može biti podložna velikoj nestabilnosti. Međutim, ne smemo zaboraviti na faktor kao što je predvidljivost cena, što vam omogućava da predvidite rizike i osigurate ih na vreme.

Jeftino kupovati gas sada je dobro, ali je još bolje znati unapred koliko će koštati za mesec, kvartal ili godinu.

Gasprom je uvek poštovao stav svojih partnera, zbog čega je prošle godine, na insistiranje Sofije i Evropske komisije, ruska kompanija prešla na novi sistem obračuna cena za Bugarsku u odnosu na evropsko tržište gasa.

Ruska kompanija je besprekorno ispunila sve svoje obaveze prema bugarskim potrošačima, zaključuje bugarski portal.

Webtribune.rs