Brutalan odgovor Boška Obradovića – Odučio Dragaša od pisanja kolumni

Odgovor na kolumnu Orhana Dragaša „Kompromis oko Kosova – jedino što nismo probali”, „Blic”, 30. oktobar 2021.

Pre svega želeo bih da se zahvalim g. Orhanu Dragašu što je nekoliko mojih teza u vezi sa odbranom Kosova i Metohije u sastavu Srbije, kao najvažnijim nacionalnim i državnim pitanjem, iskoristio kao povod za svoju novu kolumnu, jer smatram da nam argumentovana javna rasprava nedostaje u našem društvu i medijima.

Osećam dužnost da odgovorim i ponudim kontraargumente njegovim tvrdnjama koje su veoma opasne i vode u pravcu spremnosti na priznanje lažne države Kosovo.

A to se zapravo krije iza svih lažnih fortifikacija poput priče o „kompromisu koji jedino nismo probali”, u čemu Orhan Dragaš nije usamljen već je upravo na tragu glavnog toka misli ne samo drugosrbijanske inteligencije koja bi to odavno završila da može nekako da se dokopa vlasti već i vladajućeg režima koji je donedavno zagovarao razgraničenje, koje opet nije moguće dok ne priznate nezavisnost Kosovo.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Jer, ne zaboravimo to, da bi se dve države razgraničile, one moraju prvo da budu nezavisne.

Moju tezu da nam je potrebna ruska vojna baza u Srbiji radi balansa međunarodnog odnosa snaga na Balkanu i kako bi Srbija u budućnosti bila ravnopravniji pregovarač o KIM nego što je to sada, Dragaš dovodi u pitanje tako što u tome vidi prizivanje strane vojne sile i kršenje našeg suvereniteta.

Da li isto tako kršenje našeg teritorijalnog suvereniteta i integriteta vidi i u okupaciji KiM od strane NATO-a i albanskih terorista?

Zašto ne primećuje da je na teritoriji naše države već postoji jedna strana vojna baza – američka baza Bondstil na KiM?

Kako mu ta baza ne smeta, a ruska bi mu smetala?

Dragaš me čak zbog ideje „instaliranja ruske vojne baze u Srbiji” naziva kvislingom, ali on i njegovi istomišljenici nikada neće sopstveno služenje interesima zapadnih velikih sila nazvati kvislinštvom ili slugeranjstvom.

Da ovde ne obrazlažemo važnu činjenicu da je Rusija naš istorijski saveznik koji nas nikada nije bombardovao i do dana današnjeg insistira na tome da je KiM sastavni deo Srbije.

Posebno je zanimljivo da Dragaš negira Rezoluciju 12 44 SB UN koja predviđa povratak do 1000 pripadnika srpskog državnog osoblja na prostor AP KiM, što niti jedna srpska vlast do sada nije tražila da bude ispunjeno jer na to imamo pravo po ovom međunarodnom dokumentu.

NJegov argument protiv ove višegodišnje inicijative Dveri je da je to nemoguće zato – pazite sad – što se sa tim ne bi saglasio komandant KFOR-a na KiM.

Dakle, on ne postavlja pitanje zašto komandant KFOR-a ne bi sproveo obavezu koja proizilazi iz jedne važeće rezolucije SB UN već opravdava i smatra svršenim činom takvo kršenje međunarodnog prava.

Tom logikom gledano, g. Dragaš više brine o interesima KFOR-a i NATO-a nego države Srbije.

Zaista ne znam zašto bismo se odrekli dela svoje državne teritorije, koji pritom smatramo svetom zemljom?

Da li bi to u miru uradio bilo koji narod na svetu, ili se to nameće jedino nama?

Ako je Kosovo nezavisno, kao što tvrde na Zapadu, zašto toliko traže naše priznanje?

Upravo zato što nikada ova lažna država neće postati nezavisna dok to Srbija ne prizna.

Da li je sadašnji predsednik nešto obećao strancima koji su ga podržali da dođe na vlast u Srbiji i već punu deceniju podržavaju njegov lični režim sa nedemokratskom i kriminalnom pozadinom, ili on kupuje vreme na razne načine i sebi neće dozvoliti da u istoriji ostane upisan kao izdajnik Kosova – vreme će pokazati.

Svakako navijamo za ovaj drugi scenario jer ne bismo voleli ne samo da dođe do priznanja lažne države Kosovo već ni da bilo koji Srbin na svom porodičnom prezimenu nosi odgovornost za to.

Ne znam da li je Orhan Dragaš napisao pomenutu kolumnu u Vučićevo ime, kao blizak saradnik aktuelnog režima, ne samo u političkim već i u poslovnim šemama i kombinacijama.

Nadam se da poenta kolumne nije u degutantnom hvaljenju politike predsednika Srbije jer to onda ne bi trebalo objavljivati u prostoru za kolumne već za poeziju i panegirike.

Ili je u pitanju neko novo ispitivanje terena pred nastupajuće aktivnosti zapadnih centara moći koji nisu odustali od pritiska na Srbiju da prizna lažnu državu Kosovo?

A tako nešto što još nismo probali i što mi deluje da je na umu g. Dragaša i Vučićeve vlasti ne bi bilo samo kršenje Ustava Srbije i izdaja naših nacionalnih i državnih interesa već bi direktno vodilo ka stvaranju Velike Albanije kao najveće bezbednosne pretnje u regionu, što bi g. Dragaš morao da zna bolje od mene.

Boško Obradović

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE