Panika u Sarajevu zbog Šmitovog pada: Zabrinuti da će izgubiti dominaciju pa se „brinu“ za ceo Balkan

BiH je u najvećoj političkoj krizi od završetka rata 1995, a sarajevski profesor i dekan Fakulteta političkih nauka smatra da se to može preliti na region.

Profesor i dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sed Turčalo rekao je za Al Džazira Balkan da očekuje da će Skupština Republike Srpske, na kraju, podržati formiranje entitetske vojske i osnivanje bezbednosnih agencija poput obaveštajne službe.

Podseća se da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio da će u tom entitetu preuzeti nadležnosti od državnog tužilaštva, Obaveštajne agencije, Uprave za indirektno oporezivanje i drugih državnih tela, a najavio jednostrano povlačenje Republike Srpske iz državnih oružanih snaga te formiranje entitetske vojske.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Da je problem ozbiljan pomenuo je i u poslednjem izveštaju u UN visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Kristijan Šmit, koji je rekao da su izgledi za dalje sukobe i podele u BiH vrlo stvarni, dok je u istom izveštaju Dodik označen kao glavna pretnja stabilnosti.

Budući da je ovo pitanje nastavak neke vrste političke karijere Milorada Dodika, Turčalo očekuje da će Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske „uspostaviti parainstitucije, ali da će nakon toga zastati i to predstaviti kao kompromis s međunarodnom zajednicom, ali samo do nekog sledećeg trenutka. Diplomate koje predstavljaju međunarodnu zajednicu u BiH i dosad su pokazale da su spremne na neku vrstu trulog kompromisa, koji mogu predstaviti kao diplomatsku pobedu“, rekao je Turčalo.

Dekan sarajevskog Fakulteta političkih nauka kaže da Evropa i širi zapad o ovom trenutku nisu svesni da destabilizacija Bosne i Hercegovine može imati neku vrstu domino efekta u celom regionu Zapadnog Balkana, odnosno da može pokrenuti destabilizaciju i tzv. Kosova i Severne Makedonije, “ali i Crne Gore, koja je već destabilizovana”.

(al džazira balkan)