Britaniji opasno upozorenje sa Krima: „Opametite se dok još nije kasno“

Šef Komiteta krimskog parlamenta za narodnu diplomatiju i međunacionalne odnose Jurij Gempelj prokomentarisao je novu izjavu šefa britanske diplomatije Dominika Raba o tome da će britanski brodovi nastaviti da prolaze pored obala Krima, nazvavši ga provokatorom.

„To su provokatori najvišeg nivoa, ali svaka provokacija će dobiti odgovarajući odgovor. U slučaju ponovnog incidenta, Rusija neće imati drugog izbora nego da odgovori oštro i adekvatno. Stoga savetujem da se opamete dok još nije kasno. Rusija nikome neće dozvoliti da narušava njene granice“, rekao je Gempelj Sputnjiku.

Kako je istakao, vlasti Velike Britanije bi trebalo da priznaju demokratski izbor Krimljana, a ne da nastavljaju političke igre i spekulacije, poistovećujući poluostrvo sa Ukrajinom.

Ranije je Rab, komentarišući incident sa razaračem „Defender“ koji je narušio rusku granicu u Crnom moru, izjavio da će Ratna mornarica Velike Britanije nastaviti da uplovljava u „teritorijalne vode Ukrajine“. Pritom je u potpunosti podržao postupke posade razarača. 

Podsetimo, britanski razarač „Defender“ je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski granični brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda. Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač i da se on nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.  

Međutim, novinar koji se nalazio na britanskom brodu potvrdio je da je brod namerno ušao u ruske teritorijalne vode.