Bivši oficir Kfora: Boriću se da Oslo povuče priznanje Kosova

gfnifdj

Boriću se da Norveška povuče priznanje takozvanog Kosova, kaže Norvežanin Kristijan Kaš, bivši oficir Kfora.

„Moj cilj je da se borim da Norveška povuče priznanje takozvanog Kosova. Već sam sa mnogima razgovarao o tome, a kao član partije Demokratija, pre dve godine sam pokušao da uđem u Parlament. Da se to desilo, predložio bih Vladi da povuče priznanje“, kaže za „Politiku“ Kaš.

Kaš je bio oficir za odnose s javnošću Kfora i svedok terorističkog napada na autobus „Niš ekspresa“, kada je 2001. ubijeno 12 Srba.

On navodi da oseća odgovornost zbog bombardovanja Srbije, ali i zbog toga što Kfor nije zaštitio manjine na KiM za vreme i posle konflikta.

„Nadam se da zbog toga mogu da tužim tadašnjeg predsednika vlade Bondevika, koji sebe naziva vernikom, a zapravo je ratnohuškač. Pod velom humanitarne intervencije sproveo je agresiju na Srbiju. Verujem da je moguće tužiti sve zemlje koje su učestvovale u NATO agresiji“, kaže Kaš.

On je naveo i da su postojali dokazi da je Fljorim Ejupi digao u vazduh autobus „Niš ekspresa“, ali da su ti dokazi uništeni.

„Glavni istražitelj Džo Mekalister je bio mnogo besan na Kfor jer je asfaltirana rupa na asfaltu koja je nastala usled eksplozije. Izgovor je bio da mora da bude normalizovan saobraćaj. Mekalister je hteo da uhapsi Ejupia, ali on je zapravo radio za CIA“, dodaje bivši oficir Kfora.

Na pitanje lista kako je Ejupi uspeo da pobegne iz američke baze „Bodstil“, gde je bio zatvoren, Kaš je odgovorio:“Da ste ikada bili tamo znali biste da je to nemoguće. Jednostavno, Ejupi je radio za CIA i pušten je“.

(Tanjug)