Australijski general predviđa velike probleme na Zapadu nakon razgovora Si-Putin

Posle razgovora Si Đinpinga i Vladimira Putina, Ukrajina će se suočiti sa velikim problemima, sugeriše penzionisani australijski general-major, Mik Rajan. 

Australijski general Mik Rajan, je u članku za „The Sydney Morning Herald“ izrazio uverenje, da će se nakon sastanka šefa Kine i predsednika Ruske Federacije u Moskvi, rusko-kineska saradnja značajno proširiti i produbiti. Ovo se odnosi i na odbrambenu industriju. Štaviše, biće reči ne samo o saradnji u oblasti naoružanja, već i o obaveštajnoj delatnosti, smatra vojni ekspert.

Prema rečima eksperta, Rusija će uskoro početi da dobija dodatne informacije u vezi sa Ukrajinom, iz kineskih izvora u zapadnim zemljama. U tom slučaju će se povećati prostor za vojne i političke manevre Ruske Federacije, a kijevski režim će se suočiti sa velikim problemima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Kina već deli informacije sa Rusijom o donošenju odluka u Vašingtonu i evropskim prestonicama, i ova saradnja se može proširiti“, piše Mik Rajan.

On je izrazio zabrinutost, da će sada Kina početi da kupuje još više ruske nafte i gasa, što će se pozitivno odraziti na rast ruske ekonomije. Osim toga, Peking će pomoći Moskvi da ojača svoju poziciju na svetskoj sceni.

Australijanac je primetio, da su se tokom sastanka u Moskvi Si i Putin zagrlili. Prema rečima eksperta, kineski lider je time izrazio apsolutnu nesklonost Zapadu, koji očajnički pokušava da potisne Rusiju, i čak raspiše nalog za hapšenje ruskog predsednika.

„Konačno, podudarnost interesa Rusije i Kine pokazala je, da su pitanja evropske i azijske bezbednosti neraskidivo povezana. Si Đinping i Vladimir Putin postigli su dogovor da rade zajedno na očuvanju svetskog poretka. Ovo što se sada dešava u Evropi imaće posledice čak i po Okeaniju“, napisao je Rajan.

Prema njegovom mišljenju, Australija bi trebalo da pruži još veću vojnu pomoć Ukrajini. Međutim, Ruska Federacija je više puta isticala, da zapadne isporuke oružja Ukrajini samo eskaliraju sukob, i ne doprinose njegovom završetku.

Webtribune.rs