Naslovnica SPEKTAR Lavrov o reakciji SAD na rezoluciju o Severnim tokovima: „Rusija će doći...

Lavrov o reakciji SAD na rezoluciju o Severnim tokovima: „Rusija će doći do istine, pravda će biti dostignuta“

Rusija će doći do istine u istraživanju terorističkih napada na „Severnim tokovima“, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Pravda će biti dostignuta“, rekao je Lavrov.

On se nada da će Ujedinjene nacije shvatiti da su odgovorne za borbu protiv terorizma koji je razrušio važan infrastrukturni objekat od kojeg je veoma zavisila energetska bezbednost EU.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Zato smo predali nacrt rezolucije Savetu bezbednosti UN sa molbom generalnom sekretaru UN da organizuje nepristrasnu, objektivnu, transparentnu istragu sa učešćem velikog broja međunarodnih eksperata. Podržava nas Kina“, naveo je ruski ministar.

Lavrov je dodao da su SAD odreagovale „veoma nervozno, a njihovo ponašanje liči na paničan strah“. Vašington je sa svojim saveznicima počeo da sastavlja grupu zemalja koje će, kako oni očekuju, glasati protiv ruske rezolucije.

„Ne isključujem da će čak uspeti da prikupe veliki broj glasova kako bi blokirali tu inicijativu. Tada će potvrditi da imaju šta da kriju, a zatim će se potvrditi i objektivnost podataka koje je predstavio Simor Herš“, dodao je on.

[adsenseyu1]

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.

Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Sputnik)

[adsenseyu4]