ASTRONOMI ZBUNJENI: Detektovan misteriozni signal sa zvezde slične Suncu

dskifdsbholsakwqe

Jak šum koji bi mogao da dopire sa zvezde HD 164595 zainteresovao je istraživače sa Instituta SETI za dalje istraživanje ove zvezde koja je najsličnija Suncu.

Naime, signal je detektovan u maju prošle godine, ali je tek sada privukao pažnju istraživača sa instituta SETI i METI u Kaliforniji.

“Standardni protokoli podrazumevaju potvrdu postojećih signala, sa različitih mesta. To će pokazati da li signal dolazi sa zvezde ili je samo posledica radijskih smetnji. Moramo da budemo spremni, ako se ispostavi da ovaj signal zaista dolazi od neke vanzemaljske zajednice, oni će slati i druge frekvencije koje ćemo detektovati“, kažu iz Instituta.

Signal se uklapa u profil internacionalnog prenosa sa vanzemaljskih izvora, ali bi takođe mogao da bude i posledica radio-smetnji ili fokusiranja signala sa mnogo dalje udaljenosti od zvezde.

U svakom slučaju, prikaz na ekranu radara je izazvao diskusiju kod onih eksperata za pronalaženje vanzemaljske inteligencije, koji su i izneli ovaj slučaj u javnost.

HD 164595 je interesantna iz nekoliko razloga: to je zvezda nalik Suncu, od Zemlje je udaljena 95 svetlosnih godina i poznato je da ima jednu planetu, poznatu kao HD 164595b.

Nakon ponovnog praćenja zvezde, glavni astronom Instituta SETI kaže: “Ovo je zaista zbunjujuće. Ako su Rusi otkrili signal pre godinu dana, zašto nikoga nisu obavestili? Možda su čekali potvrdu drugih istraživača, u svakom slučaju, signal može da bude stvaran, ali ne verujem da potiče od vanzemaljskih zajednica.“

(B92)