Analitičari: Ako Ukrajina uđe u rat sa Rusijom, kao država će se raspasti

Rusija neće stajati po strani ako situacija u Donbasu počne „da poprima obeležja genocida“, rekao je Dmitrij Kozak, zamenik šefa administracije predsednika Ruske Federacije.

U intervjuu francusko listu Politique Internationale, Kozak je ukazao da u Ukrajini i dalje deluju izuzetno radikalne političke grupe koje su spremne za takve akcije:

„Ukrajinska država danas nije u stanju da se odupre akcijama tih grupa. Ako zonom konflikta (na Donbasu) zavladaju oni koji danas otvoreno organizuju nacionalističke vojne akcije na ulicama Kijeva – to će biti tragedija. Rusija prema tome neće ravnodušna, a verujem – ni svetska zajednica“.

Kozak je – pozvavši se na svedočenja ruskih učesnika u dosadašnjim pregovorima o Donbasu – rekao da se administracija Vladimira Zelenskog u ponečemu drži gore od pregovarača njegovog prethodnika Petra Porošenka:

„Porošenkov tim, u svakom slučaju, nije bio ovoliko kontradiktoran. Tim Zelenskog čak puca sebi u nogu. Stigao je već i do tvrdnji da su Minski sporazumi omča oko vrata Ukrajine i da smetaju pronalaženju rešenja za konflikt“.

Kozak je u ovom kontekstu podsetio i na izjavu Zelenskog da Ukrajini „dogovori nisu potrebni za rešavanje sukoba, već samo za održavanje sankcija protiv Rusije“.

Moskva uporno insistira da Kijev pregovara sa donbaskim republikama – Donjeckom i Luganskom, a ukrajinski vrh to već godinama izbegava.

Verovatno i zato što je predsednik DNR – Denis Pušiljin – ovih dana na jednom skupu u Donjecku rekao da su Kijev i Černigov „ruski gradovi“.

Bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov ocenio je da će se Ukrajina raspasti – ako se dokači sa Rusijom.

A bivši šef izraelske obaveštajne službe „Nativ“ Jakov Kedmi: da će Ukrajina u tom slučaju prestati da postoji. Za vrlo kratko vreme.