Analitičar: Nemačka ni za 10 godina neće zameniti ruski gas povoljno – Pokrenuće „Severni tok 2“ u januaru 2023.

Nemačka bi mogla da preispita svoj stav o lansiranju „SP-2” u januaru sledeće godine. O tome piše Sven Reuth, analitičar Compact-a. 

Berlin nastavlja da vodi ekonomski rat protiv Moskve, zanemarujući dobrobit svojih građana. Vlasti daju sve smelije izjave koje ne slute na dobro cenama goriva i energenata.

Tako je premijer Donje Saksonije, Štefan Vajl poručio da Nemačka nikada neće pristati na pokretanje Severnog toka 2. Prema njegovom mišljenju, energetskog partnerstva Nemačke i Rusije neće biti zbog „fundamentalnog gubitka poverenja“. Takve izjave i konfrontacija sa Ruskom Federacijom, smatra autor, vode zemlju u ambis.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Nemačka sa velikim zadovoljstvom nastavlja svoje ekonomsko samoubistvo, jer po svaku cenu želi da naudi Rusiji. Sada Rusi mogu da rade šta hoće, jer Berlin više nikada neće kupiti ništa od njih“, navodi se u članku.

Rojt napominje da je politika prevrtljiv posao, pa je reći „nikad“, kao što je Vajl uradio, krajnje neodgovorno. Sve činjenice govore da bi Berlin u bliskoj budućnosti mogao biti prinuđen da pregovara sa Moskvom o snabdevanju gorivom. Moguće je da će ruski gas ići u Evropu u januaru preko Severnog toka 2, čemu se usprotivio premijer Donje Saksonije.

„Šta učiniti ako će u Nemačkoj biti veoma hladna zima, a gas u skladištima nestane u januaru? Ili ako Rusija ponudi mirovne pregovore pod uslovom da se ukine energetski embargo?

Raspoloženje građana se već menja ne na bolje. Možda će za nekoliko meseci situacija postati toliko napeta da će vlasti morati da napuste svoju antirusku politiku kako bi izbegle „narodne pobune“ kojih se toliko plaši ministarka spoljnih poslova Analena Berbok“, navodi se u publikaciji.

Analitičar je takođe upozorio da po sadašnjim cenama energenata Nemačka ni za 10 godina neće naći gas po pristupačnoj ceni.

„Ostaje da se nadamo da će političari poput Vajla biti propisno kažnjeni od strane naroda na predstojećim izborima“, rezimirao je Sven Rojt.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs