Forbs: Putinovo obraćanje Rusima sadržalo je zastrašujuću pretnju za Zapad

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom svog nedavnog obraćanja Rusima izgovorio važnu pretnju za Zapad. Takve zaključke izneo je američki vojni ekspert Dejvid Hembling.

Vladimir Putin se ujutru 21. septembra obratio ruskom narodu kojem je najavio delimičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji, govoreći o predstojećim referendumima u LDNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, a govorio je i o odgovoru ruske države na spoljne pretnje.

Prema rečima Dejvida Heblinga, u Putinovom govoru posebnu pažnju treba obratiti na jednu izuzetno važnu frazu, piše Forbs.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Građani Rusije mogu biti sigurni da će teritorijalni integritet naše domovine, naša nezavisnost i sloboda biti obezbeđeni“, rekao je Vladimir Putin.

Ekspert Forbsa smatra da je fraza „teritorijalni integritet“ od posebnog značaja. Prema ruskoj nuklearnoj doktrini, predstavljenoj 2014. godine, Ruska Federacija može da koristi strateško oružje ako postoji rizik po teritorijalni integritet zemlje.

Jednostavno rečeno, ako se izvrši napad na Rusku Federaciju, onda kao odgovor može biti nanet nuklearni udar.

U bliskoj budućnosti u LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblastima biće održani referendumi o ulasku ovih regiona u sastav Ruske Federacije.

Dejvid Hembling je uveren da će ove oblasti posle glasanja postati deo Ruske Federacije, a nakon toga svaki pokušaj Ukrajine da ih napadne mogao bi da primora Rusiju na odgovor, što će uključivati i upotrebu strateškog naoružanja.

„Putin je upravo udvostručio svoju nuklearnu pretnju“, piše autor američkog izdanja.

Analitičar je primetio da je Vladimir Putin odmah nakon početka specijalne operacije upozorio Zapad na moguću upotrebu nuklearnog oružja.

Takođe je javno naredio da se strateške snage stave u stanje visoke pripravnosti. I ovaj pristup je uspeo, SAD i dalje odbijaju da snabdevaju Ukrajinu lovcima i raketama dugog dometa. Sada je ruski lider udvostručio svoje uloge.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs