Analitičar magazina „The National Interest“: Rusija je našla slabu tačku Evrope …

Rusija očekuje da će zabrinutost Evrope povodom malih zaliha gasa ubrzati proces davanja sertifikata gasovodu „Severni tok 2“, smatra komentator magazina „Nešnal interest“ Nikolas Gvozdov u članku koji je objavljen na sajtu magazina.

Gvozdev smatra da će „gasovod omogućiti izvoz više ruske energije, bez potrebe za korišćenjem ukrajinske infrastrukture“. U ovom trenutku Rusija „ne izvozi ni kubik gasa više preko Ukrajine, nego što je propisano sporazumom sa Nemačkom“.

Rusija ovim pokušava da stvori deficit gasa u Evropi, smatra ekspert, i, kao rezultat toga, ubrza proces puštanja u rad gasovoda.

Prema rečima Gvozdova, Vašington bi mogao ignorisati nastalu situaciju, pa stoga „unapređuje odnose sa državama postsovjetske Istočne Evrope“.

Kao primer on navodi „očigledni uspeh samita predsednika Džozefa Bajdena i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog“.

U isto vreme, ekspert je pretpostavio da Ukrajina, preko čije teritorije u ovom trenutku prolazi tranzit ruskog gasa, „mogla pogrešno protumačiti nivo podrške SAD“.

Gvozdev je napravio poređenje sa 2008. godinom, naglasivši da je Gruzija tada „loše razumela obećanja SAD“ koji su tu državu nazivale „bliskim i pouzdanim saveznikom Amerike“.

Ekspert smatra da je „stav SAD pažljivo promišljen kako bi stvorio iluziju snažne podrške – u pokušaju da zadrži Rusiju od vojnih ili geopolitičkih dejstava protiv Ukrajine, ali sa velikim brojem rupa kako bi izbegle potrebu za akcijom“.