ANALITIČAR: Kijev se nadao da će Rusi pobiti ukrajinske mornare

 rusija

Kijev se nadao da će njihove mornare pobiti ruske pomorske snage, kako bi provokacija bila “kompletirana”, navodi analitičar Išćenko.

Umesto toga, ove nade su se rapršile i naišle na razočarenje, budući da se prema mornarima odnose kao prema tinejdžerima koji su preskočili ogradu i ukrali komšijske jabuke.

Penzionisani ukrajinski general Mikola Malomuz i bivši šef obaveštajne službe, kaže da je Kijev “namestio” svoje mornare u situaciju koja je podrazumevala kršenje granica na Kerčkom prolazu.

Politički analitičar Rostislav Išćenko potvrdio je da je ubeđen da je ovo istina. Mornari su prešli rusku granicu na Kerčkom prolazu i zadržani su od strane FSB granične policije.

Njih su vlasti iz Kijeva “namestile “ tu, rekao je Malomuz. Prema njemu, brodovi ukrajinske mornarice ušli su na teritoriju koju kontroliše Rusija, a nije postojao drugi scenario za dalji razvoj događaja, osim hapšenja.

Ukrajinske vlasti namerno su izabrale ovu rutu i metod za brodove, što je “veliki zločin”, dodao je.

Na radiju Sputnik, predsednik Centra za sistemsku analizu i prenos, Rostislav Išćenko, izneo je svoje mišljenje: “Naravno, mornarima je smešteno jer su mogli biti ubijeni. Ne smemo da zaboravimo da iako su bili u malim brodovima, i dalje su naoružani deo ukrajinske mornarice.

Ukrajina tvrdi da je u ratu s Rusijom, i planiraju da sruše krimski mosti. Mislim da je Porošenko računao na to, budući da je svakako planirao da žrtvuje mornare.” Ujutro, 25. novembra, ukrajinski ratni brodovi prošli su granicu Rusije, kršeći Član 19 i 21 Konvencije UN u pogledu Prava mora.

Brodovi su ušli u trenutno zatvorene ruske vode i pravili su opasne manevre nekoliko sati bez odgovora na zahteve ruske granične policije. Sva tri broda su uklonjena 20 kilometara od ruske obale i 50 kilometara jugozapadno od uobičajenog prolaza brodova kod Kerčkog prolaza ispod Krimskog mosta. U utorak, sud je uhapsio 15 od 24 mornara koji su bili na ukrajinskim brodovima.

Webtribune.rs