Amerikanci počeli obuku Ukrajinaca u Nemačkoj

Na raspolaganju za obuku u Nemačkoj nalazi se čitav set oružja i opreme, a dosad, Pentagon je odbijao da kaže kada će tačno početi obuka

Nova američka, proširena obuka za ukrajinske vojnike počela je u Nemačkoj u nedelju, a cilj je da se u narednih pet do osam nedelja na bojno polje vrati bataljon od oko utreniranih 500 vojnika, izjavio je danas načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Mark Mili.

Mili, koji planira da danas poseti trenažni centar Grafenvor nedaleko od Nirnberga, kako bi na licu mesta video kako izgleda program, rekao je da su vojnici, koji se obučavaju, napustili Ukrajinu pre nekoliko dana.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Na raspolaganju za obuku u Nemačkoj nalazi se čitav set oružja i opreme, a dosad, Pentagon je odbijao da kaže kada će tačno početi obuka. Kako prenosi AP, ukrajinski vojnici će naučiti kako da se bolje kreću i koordinišu unutar bataljona, koristeći kombinovano artiljeriju, oklop i kopnene snage.

Govoreći sa dvojicom novinara koji su putovali sa njim u Evropu, Mili je rekao da će kompleksna obuka, kombinovana sa novim setom oružja, artiljerije, tenkova i ostalih borbenih vozila koji su na putu ka Ukrajini, biti ključna u pomaganju Ukrajini da povrati svoju teritoriju koju je Rusija osvojila.

„Ova podrška je veoma bitna, jer Ukrajina će moći da se odbrani. Nadamo se da ćemo moći da izvedemo ovo svi zajedno u kratkom vremenskom roku“, napomenuo je Mili. Kako je dodao, cilj je da sve novo oružje i opremu, koja će se isporučuti Ukrajini, bude odmah dostupna za upotrebu utreniranim vojnicima, „negde pre nego što krenu prolećne kiše“. „To bi bilo idealno“, poručio je Mili.
Mili je rekao da želi da se uveri da je obuka na pravom putu i ​​da li je još nešto potrebno, kao i da se uveri da će se dobro uskladiti sa isporukom opreme.

Program će uključivati instrukcije u učionici i rad na terenu koji će početi sa malim odredima i postepeno će se povećati i uključiti veće jedinice. To bi kulminiralo složenijom borbenom vežbom koja bi okupila ceo bataljon i jednu štabnu jedinicu.

Kako piše AP, do sada je fokus SAD bio na pružanju hitnijih potreba ukrajinskih snaga na bojnom polju, posebno na tome kako da koriste široku lepezu zapadnih sistema naoružanja koji se slijevaju u zemlju.

SAD su već obučile više od 3.100 ukrajinskih vojnika kako da koriste i održavaju određeno oružje i drugu opremu, uključujući haubice, oklopna vozila i raketni sistem visoke pokretljivosti, poznat kao HIMARS. Druge nacije takođe sprovode obuku o oružju koje obezbeđuju.

Najavljujući novi program prošlog meseca, general vazdušnih snaga Pat Rajder, sekretar za štampu Pentagona, rekao je da je ideja „da im se pruži ovaj napredni nivo kolektivne obuke koji im omogućava da sprovode efikasne operacije kombinovanog naoružanja i manevar na bojnom polju“.

Mili je rekao da su SAD radile ovu vrstu obuke prije ruske invazije prošlog februara. Ali kada je rat počeo, američka Nacionalna garda i snage za specijalne operacije koje su obavljale obuku unutar Ukrajine napustile su zemlju. Ovaj novi napor, koji sprovodi Komanda za obuku 7. armije Afrike u Evropi, biće nastavak onoga što su radili pre invazije. Drugi evropski saveznici takođe pružaju obuku.

(RT)