Amerika počela opasan projekat „Armagedonski mač“ – Iz Rusije stigao čudan odgovor: „To vam je crtani film“ …

 

Sjedinjene Države nameravaju da u potpunosti promene ceo svoj arsenal interkontinentalnih balističkih projektila i napuste LGM-30G Minuteman III, koji je u upotrebi od 70-ih godina prošlog veka.

Prema rečima kolumniste Kajla Mizokamija, Pentagon namerava da se osloni na rakete sa zemaljskim strateškim zastrašivanjem (GBSD). U SAD je ovaj projekat već dobio zvučan naziv „Armagedonski mač“. Štaviše, u bliskoj budućnosti stručnjaci će testirati perspektivnu municiju.

Očekuje se da će „Armagedonski mač“ postati ključna komponenta američke nuklearne trijade. Impresivan je i iznos koji Amerikanci nameravaju da potroše na poboljšanje ove rakete – oko 61 milijardu dolara.

Zanimljivo je da je najmanje šest milijardi dolara namenjeno samo za izbor optimalne GBSD konfiguracije.

Međutim, tako impresivan trošak stvara probleme na putu sprovođenja ambicioznog projekta, jer ne odobravaju svi razvoj tako skupog projektila, tražeći da se mnogo skromniji iznos potroši na modernizaciju postojećeg arsenala.

Stručnjaci kompanije Northrop Grumman rade na stvaranju rakete. Jedinstvenost ne leži samo u aktivnoj upotrebi digitalnih tehnologija, koje bi trebalo značajno da povećaju efikasnost rakete, već i u sposobnosti projektila da za nekoliko minuta dosegne bilo koju tačku na planeti.

Sudeći po komentarima na interetu, u Rusiji su odmah shvatili protiv koga je ovaj projekat usmeren.

Budući da je glavni geopolitički protivnik Sjedinjenih Država koji poseduje ekvivalentnu vojnu moć samo Rusija, odgovor je očigledan.

Ipak, Rusi su ismevali američku inicijativu, dovodeći u pitanje tehničke karakteristike rakete i mogućnost njenog stvaranja.

„Kakav delirijum. Posebno mi se svidelo „bilo gde na svetu za nekoliko minuta“, napisao je korisnik D16.

„Bitno je da zaplašite ljude, uopšte ne morate da pravite raketu“, napisao je svoje mišljenje tihonmarine.

„Toliko o holivudskim crtanim filmovima o američkim raketama“, našalio se vladimiimir.

„A posebno mi se svidelo ovo: „MAČ ni manje, ni više nego ARMAGEDONSKI“, želeo bih da odgovorim sledećom porukom : „Nasmešite se, gospodo“, napisao je lisiy prapor .

Webtribune.rs