Amerika igra OPASNU IGRU sa Kinom, evo šta može da joj se desi USKORO …

vbdjeiochj

Turska je nedavno prodala američke obveznice za iznos od skoro četiri milijarde dolara. Izvetaj američkog Trezora ukazuje da je udeo američkih obveznica koje je držala Turska bio procenjen na 32,6 milijarde dolara u maju, ali je taj iznos pao na 28,2 milijardi dolara u junu.

Zemlje prestaju da finansiraju američku ekonomiju strahujući od toga da njihova imovina može biti zamrznuta zbog sankcija.

Ankara je odbila da oslobodi američkog pastora Endrjua Brunsona, koga turske vlasti optužuju za špijunažu, i Vašington je naglo povećao tarife za turski čelik i aluminijum.

Kao rezultat toga, devizni kurs turske lire je opao za više od 25 odsto za samo par dana. Od januara, turska valuta je izgubila 40 odsto svoje vrednosti.

Sada bi se moglo očekivati da Kina učini isto usled trgovinskog rata sa SAD. Ako Kina počne da prodaje američke obveznice vredne 1,2 triliona dolara, Bela kuća neće moći da pozajmi novac kako bi stabilizovala budžet.

Ako Peking proda deo svojih američkih obveznica, njihova vrednost će opasti, a prinos će naglo porasti. To će automatski povećati troškove zaduživanja za SAD – kako za kompanije, tako i za obične potrošače.

Takav razvoj može potkopati ekonomski rast američke ekonomije, a izdavanje obveznica će postati znatno skuplji napor za američku vladu.

Webtribune.rs